Mam nadzieję, że pamiętacie jeszcze mój przepis na „jajka” bez jajek, czyli „jajka” wegańskie. Podałam tam z czego zrobiłam „żołtka” i właśnie to zainspirowało mnie do zrobienia pasty a la jajecznej. Dodałam parę składników, dobrze doprawiłam i prosze bardzo, inauguracja nowej pasty, a może nowej wegetariańskiej jajecznicy? Wiem jedno, warto spróbować. Pyszności!

Składniki:

1 kostka tofu

1,5 szklanki cieciorki (garbanzo)

1 cebula

2 ząbki czosnku

pieprz, sól, przyprawa warzywna

kurkuma (tumeric)

1łyżka majonezu roślinnego

 

Cebulę smażymy z czosnkiem, dodajemy,  przyprawy, rozgniecioną widelcem cieciorkę i tofu. Smażymy ok.5 min, na koniec dodajemy majonez albo tuż po ostudzeniu. Możemy dodać szypiorek, lub koperek albo pietruszkę.

Foto: M.Bojko

Add to Favourites