Recepta na zrzucenie nadwagi – jedz jak najwięcej, ale … warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału i roślin strączkowych…
Natralne produkty (nie przetworzone) dają uczucie sytości, nie dostarczając jednocześnie zbyt dużej ilości kalorii. Zawierają duże ilości składników odżywczych i błonnika.
Zacznij już dzisiaj od dania warzywnego.
Składniki:
2 brokuły
1 czerwona papryka
1 szklanka pokrojonej w słupki marchewki
1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
1 kostka tofu (400g)
kilka liści jarmużu lub szpinaku
1-2 łodyki selara naciowego
1 szklanka wody
1 lub 2 łyzki oleju z pestek winogron lub sezamowego
1 pomidor pokrojony w kostkę lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
Sos:
1 szklanka soku z anansa
sos sojowy lub sól do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do smaku
miód do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Marchewkę gotujemy w woku lub garnku w szklance wody przez ok. 4 min. Dodajemy pozostałe warzywa i olej. Gotujemy do momentu aż zmiękną. Uważamy aby nie przegotować. Pod koniec gotowania dodajemy tofu i anans. Zalewamy sosem, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Serwujemy z ryżem, komosą ryżową, makaronem albo kaszą gryczaną lub jęczmienną.
Pingback: made my day