Recepta na zrzucenie nadwagi – jedz jak najwięcej, ale … warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału i roślin strączkowych…

Natralne produkty (nie przetworzone) dają uczucie sytości, nie dostarczając jednocześnie zbyt dużej ilości kalorii. Zawierają duże ilości składników odżywczych i błonnika.

Zacznij już dzisiaj od dania warzywnego.

Składniki:

2 brokuły

1 czerwona papryka

1 szklanka pokrojonej w słupki marchewki

1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa

1 kostka tofu (400g)

kilka liści jarmużu lub szpinaku

1-2 łodyki selara naciowego

1 szklanka wody

1 lub 2 łyzki oleju z pestek winogron lub sezamowego

1 pomidor pokrojony w kostkę lub 2 łyżki przecieru pomidorowego

Sos:

1  szklanka soku z anansa

sos sojowy lub sól do smaku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sok z cytryny do smaku

miód do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Marchewkę gotujemy w woku lub garnku w szklance wody przez ok. 4 min. Dodajemy pozostałe warzywa i olej. Gotujemy do momentu aż zmiękną. Uważamy aby nie przegotować. Pod koniec gotowania dodajemy tofu i anans. Zalewamy sosem, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Serwujemy z ryżem, komosą ryżową, makaronem albo kaszą gryczaną lub jęczmienną.

Add to Favourites