
Makaron w sosie orzechowym
Sos orzechowy, po prostu idealny - kremowy i lekko pikantny. Papryka i ogórek, mimo że są nietypowym zestawem, stanowią zaskakująco dobraną parę smakową. Jeżeli jednak nie przekonuję Was ten argument, to musicie przyznać, że ze zrobienie zdrowego dania w 15 min powinno być wystarczającą zachętą. Już widzę jak wstawiacie garnek na makaron 🙂
Składniki
- makaron - 1 opakowanie (użyłam makaronu rurki, może być bezglutenowy)
- masło orzechowe - 1/3 szklanki
- sos sojowy - 3 łyżki
- ocet ryżowy lub jabłkowy - 1 - 1 i 1/2 łyżki
- brązowy cukier - 1/2 łyżeczki
- pasta chile z czosnkiem - 2 łyżeczki (kupiłam gotową)
- papryka - 1 szuka pokrojona w paseczki
- ogórek zielony - 3/4 szklanki (pokrojonego w kostkę)
- pokrojony drobno szczypiorek - 1/2 szklanki
- czosnek - 2-3 ząbki pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju
- posiekana kolendra - do dekoracji
Instrukcje
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Czosnek podsmażamy delikatnie na oleju (do momentu, gdy w powietrzu będziemy czuli czosnkowy zapach).
2. Masło orzechowe, sos sojowy, przyprawy, ocet i podsmażony czosnek mieszamy razem dodając taką ilość wody aby uzyskać kremową konsystencję (patrz zdjęcie poniżej).
3. Po ugotowaniu makaronu i zrobieniu sosu wszystkie składniki mieszamy razem i podajemy dekorując posiekaną kolendrą.
Powiedz mi tylko jeszcze co zrobić, żebym umiał to ugotować lub żona chciała się poświęcić 😀
to danie jest bez poświęceń a ugotwać należy tylko makaron a to napewno potrafisz