Jeden z najbardziej znanych kardiologów w USA – dr Esselstyn – wykazał, że dieta wegańska (czyli oparta wyłącznie na produktach roślinnych) może zredukować rozmiar złogów cholesterolowych w tętnicach wieńcowych. Natomiast dieta obfita w mięso i produkty zwierzęce zawiera takie składniki jak tłuszcze nasycone, cholesterol i niektóre aminokwasy, które sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia. (dr R. Pawlak ” W obronie wegetarianizmu”). Wybór należy do każdego z nas, a tymczasem możemy spróbować zrobić jajka domowej roboty i to bez cholesterolu!
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Witam, gdzie mozna kupic taka forme w ksztalcie jaj?
Jakies pomysly czemu po zagotowaniu mleko mi sie scielo?
Agar musi być w proszku nie w płatkach (kryszatalkach – słabszy). 1 szklanka mleka ok(200ml) na 1 łyżeczkę agaru. Gotujemy ok 5min. mieszając. Przy krotszym gotowaniu agar nie działa. Mam nadzieje że pomogłam jęzeli nie to proszę dalej pytać.
witam, czy koniecznie trzeba dawac musztarde? chyba ona zawiera jednak cholesterol…
a moze i nie zawiera…czy mozna zrobic domowa musztarde bez octu…?
Nie musimy dodawać musztardy, możemy dodać sok z cytryny.
dziekuje za odpowiedz, napewno zrobie takie jajka, dziekuje za przepis 🙂