Zupa krem z kalafiora
Składniki
- kalafior - 1 sztuka
- por - pokrojony (biała część) - 2 szklanki
- orzechy nerkowca (cashew) - 3/4 szklanki
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 4 łyżki
- poszatkowany czosnek - 2 sztuki
- poszatkowany pęczek koperku - 1 sztuka
- pieprz, sól (czarna sól) i przyprawa warzywna do smaku
- kurkuma (tumeric) - 1/3 łyżeczki
- bulion warzywny - 4-5 szklanek
Instrukcje
- Por podsmażamy na patelni, dodając na koniec czosnek.
- Pokrojony kalafior gotujemy na bulionie warzywnym, dodając do niego por i czosnkiem podsmażone na patelni.
- W blenderze miksujemy orzechy z wodą oraz płatkami drożdżowymi na gładki krem. Powstały krem dodajemy pod koniec gotowania się warzyw, po czym całość gotujemy jeszcze około 2 minuty.
- Zupę podajemy z grzankami i koperkiem. Możemy też posypać ją wegańskim parmezanem.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Smak cudny, polecam.
Witam czy mogę pominąć płatki drożdżowe ? I nie jest napisane czy zmiksować w blenderze kalafior ? Tylko orzechy miksuje ? Pozdrawiam
można pominąć płatki ale to wpłynie na zmianę smaku. tak należy wszysko zmiksować w blenderze.
Ile czasu już nie robiłem nic z kalafiora… Trzeba nadgonić 🙂