Jagielnik z truskawkami dla singielki
Uwielbiam jagielniki - koniec i kropka. Myślę, że są super wyśmienitym deserem. Robiąc ten przepis zdałam sobie sprawę, że tak naprawdę rzadko kiedy mamy wegańskie całe rodziny - często "wegańska" jest tylko jedna osoba.
Jest to więc mała porcja, akurat dla jednej osoby na dwa posiedzenia - no chyba, że potrzebujemy "zajeść" jakiś stres. Ledwo się powstrzymałam przed zjedzeniem całego sernika, bo chciałam Wam zrobić zdjęcie, jak wygląda jagielnik w środku.
Na koniec zdradzę Wam moją tajemnicę. Słuchajcie uważnie. Kasza jaglana MUSI, ale to MUSI przed gotowaniem być uprażona na suchej patelni tak długo, aż lekko zmieni kolor. Dzięki temu procesowi kasza zmienia smak i desery wtedy są znakomite. Zresztą nie musicie mi wierzyć na słowo. Sprawdźcie sami. Powodzenia!
Składniki
- kasza jaglana - ugotowana - 1 szklanka
- mleko kokosowe (bardzo gęste) - 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe - 2 łyżki
- brązowy cukier lub cukier kokosowy - 3- 5 łyżek
- SPÓD DO CIASTA:
- daktyle (pasta daktylowa, czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 1/3 szklanki
- orzechy włoskie - 1/2 szklanki
- woda lub mleko roślinne - 1/4 szklanki
- ekspandowany amarantus lub kasza jaglana - ok 1/2 szklanki
- carob - 1 łyżka
Instrukcje
- Składniki na spód zmiksowałam w blenderze, po przełożeniu ich do miski dodałam amarantus (dodałam go tyle, aby uzyskać masę nadającą się do wyłożenia na foremkę) i wymieszałam. Przełożyłam całość do foremki i wstawiłam do lodówki.
- Zmiksowałam kaszę jaglaną z mlekiem kokosowym, cukrem i wiórkami. Z mleka kokosowego użyłam tylko białą część. Wylałam masę na już wcześniej przygotowany spód.
- Udekorowałam truskawkami i wstawiłam do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia.
*Kaszę jaglana najlepiej się miksuje na gładką masę, gdy jest jeszcze ciepła.
* Mleko kokosowe w puszce najlepiej jest wstawić wcześniej do lodówki na 24 godziny, żeby dobrze zgęstniało.
Uwielbiam truskawki 😉 przepis na pewno przetestuję (chociaż pewnie na mrożonkach).
Pozdrawiam.
Hej. masz tutaj cudne przepisy! Chcę pierwszy raz spróbować w tym roku i mam pytanie: kupujesz jakieś konkretne mleko, że jest gęste? bo rozumiem, że nie blendujesz rzadkiego i gęstego z całej puszki żeby było gęste tylko używasz 2/3puszki tylko to białe? skąd mam wiedzieć, że w tym mleku, które kupie tak będzie? to w takim razie trzeba go kupić o wiele więcej puszek niż wychodzi z przepisu, skoro używamy tylko 2/3 puszki…
nie podaję firmy bo nie chcę nikogo promować.Ja na zasadzie prób i błędów znalazłam firmę która ma gęste mleko. Gęste mleko to znaczy tłuste. Więcej tłuszczu lepiej gęstnieje. Każdą puszkę którą kupię to trzymam w lodówce bo wtedy nie muszę czekać 24 godziny aż mleko dobrze zgęstnieje.
a takie będzie dobre? ma 25% tłuszczu https://static.alleceny.pl/images/products/300×300/smaki-swiata-kuchnia-tajska-mleczko-kokosowe-400-ml-825606.png
Widok przepyszny 🙂
Szkoda, że sezon na truskawki znów się skończył. Pozostaje czekać do następnego roku!
Brzmi zachęcająco… zresztą jak truskawki i mleczko kokosowe mogłyby nie być dobre 😉