Spring rolki – naleśniki z warzywami
Zawijane azjatyckie "naleśniki" z warzywami lub innymi dodatkami to popularne nie tylko w Azji ale i na cłaym świecie, Spring rolki.
Tak właśnie upalne lato jest idealnym czasm na wypróbowanie tego przepisu. Zrobienie ich zajmnie nam tyle czasu ile krojenie warzyw, a to już zależy od waszych umiejętności kucharskich. I koniecznie trzeba je podać z dosyć dobrze doprawionym sosem.
Aaa jeszcze jedno nie martwcie się i nie załamujecie się tym papierem ryżowym. Jak to mówią ...nie od razu Kraków zbudowano.
Składniki
- czerwona papryka - 2 sztuki
- ogórek (duży) - 1sztuka
- natka kolendry (cilantro) - 1 pęczek
- tofu twarde - 1 kostka (400g)
- sos sojowy - 1/3 szklanki
- pasta czosnkowo - imbirowa - 1-2 łyżki
- makaron ryżowy - ok 1/3 opakwania
Instrukcje
- Warzywa i tofu kroimy w paseczki.
- Robimy marynatę do tofu z sosu sojowego i pasty czosnkowo-imbirowej. Marynujemy tofu ok 10 min. a potem dobrze podsmażamy na patelni.
- Makaron ok. 1/3 paczki gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Do naczynia z bardzo ciepłą wodą wkładamy pojedyńczo papier ryżowy. Wyciągamy go po 15s na mokry talerz. Układmy warzywa, tofu, makaron ryżowy, listki kolendry i zawijamy jak krokiety.
Sos orzechechowy
- sos sojowy - 3 łyżki
- ocet ryżowy lub jabłkowy - 1 - 1 i 1/2 łyżki
- brązowy cukier - 1/2 łyżeczki
- pasta chile z czosnkiem - 2-3 łyżeczki (kupiłam gotową)
- 1/2 szklanki masła orzechowego
Składniki na sos dobrze miksujemy w blenderze dodając w razie potrzeby taką ilość wody aby uzyskać super kremowy sos.
Muszę przyznać, że lubię dania kuchni azjatyckiej, ale z braku czasu na gotowania zdarza mi jadać na mieście. Moim ostatnim odkryciem jest restauracja w Warszawie – http://lulubar.pl/drink-bar-warszawa-centrum/ – która serwuje smaczne potrawy. Przypadły mi do gustu krewetki w ich wydaniu.
Wygląda pysznie, nigdy nie jadłam tofu,ale chętnie spróbuję w takiej odsłonie 🙂
Wygląda cudownie! <3
Wyglądają super! Można postawić na przyjęcie albo zjeść na kolację. Gratka dla miłośników warzyw 🙂
Wygląda pysznie 🙂 Zrobię sobie dziś na kolację 🙂
Mega dobre są te rolki, a nie wyglądały na pierwszy rzut oka. Przygotowuje je sobie na drugie śniadanie do pracy i polecam to każdemu 🙂
No u mnie w mieście ciężko będzie o taki papier ryżowy można to czymś zastąpić ciastem naleśnikowym ? bo nie wiem skąd mam to zamówić. Ale przepis na prawdę warty sprawdzenia na takie upalne dni jakie teraz są.
najlepiej kupić w sklepie internetowym