Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w migdałach czy nasionach bardzo korzystnie wpływają na profilaktykę chorób serca i układu krążenia.
Tłuszcze, których powinniśmy unikać to tzw. kwasy tłuszczowe „trans”. Niestety są one niemalże wszechobecne w produktach typu fast food między innymi z tego powodu, że wydłużają przydatność do spożycia.
Niestety, tylko w niektórych krajach – np. w USA – producenci są zobowiązani do ich „ujawnienia” na etykiecie. Jednym słowem, jeżeli chcemy wiedzieć co naprawdę jemy, to najlepiej zrobić to samemu.
Warto czasami trochę się natrudzić i przygotować pyszne migdałowe masełko. Najtrudniej będzie z miksowaniem, jednak krok po kroczku… i jak widzicie na zdjęciu, udało się!
Powodzenia!
Składniki:
2 szklanki migdałów
1 łyżka szałwii hiszpańskiej (chia seeds)
1 łyżka konopi (hemp seeds)
2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
szczypta soli
1 łyżka oleju z konopi lub innego
Migdały i nasiona podprażamy w piekarniku ok. 25 min w temp. 150C (300F) .
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze zaczynając najpierw od pulsacyjnego przycisku.
Przerywamy, zeskrobujemy ze ścianek blendera i miksujemy dalej. Trochę cierpliwości, na pewno się uda.
Warto trochę się pomęczyć przy miksowaniu, gdyż nie ma lepszego masła niż właśnie to zrobione w domu.
Jeżeli nie macie szałwii czy konopi, można użyć siemię lniane, a syrop zastąpić miodem.
Witam,
z tego co się orientuję, to migdały nie nadają się też do prażenia, pieczenia czy gotowania.
Są one pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, które wiemy co powoduja w naszym organizmie. Także najlepiej cieszyc sie nimi na surowo (np. w postaci mleczka), najlepiej wcześniej namoczonymi w wodzie, zdejmując z nich skórke – sa wtedy miękkie i lekkostrawne.
Pozdrawiam Magda
Kiedyś próbowałam zrobić ale mi nie wyszło.. a jak dodałam olej to było jeszcze gorzej…. 🙁
Ja nie podałam się i wyszło. Dużo zależy od blendera i nie wolno dodawać oleju. Może spróbujesz z w robocie kuchennym ale wtedy trzeba więcej migdałów. Naprawdę wyjdzie trzeba cierpliwie zeskrabywać ze ścian blendera i krok po kroku miksować. Poprostu musi sie udać. Powodzenia.