Przysłowie mówi, że droga “Jutro” prowadzi do miasta “Nigdy”, ale nie zawsze; czasami warto odłożyć coś na później. Tak właśnie powstał przepyszny krem migdałowy. Namoczone na noc migdały odstały w lodówce dwie doby, cały czas mocząc się w wodzie. Właśnie temu dobrze namiękły i były doskonałym składnikiem na delikatny krem – bez wiórek, czy grudek. Po prostu krem marzenie!
Takie kremowe ciasto z anananasem to idalne połączenie, do tego super odżywcze jagody goji i… ciasto na pożegnanie lata gotowe.
Powodzenia i smacznego!
Przygotowanie:
1. Mozczymy migdały przez 12 godzin.
2. Ciasto najlepiej zacząć robić od przygotowania i upieczenia spodu. Można to zrobić dzień wcześniej.
2. Robimy krem wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki aby zastygło.
3. Robimy warstwę z ananasem i wylewamy na zastygnięty krem.
4 … i nareszcie zjadamy. Smacznego!!!
Krem:
1 szklanka migdałów
mleko roślinne
3 łyżki miodu lub syropu z agawy
1 łyżka soku z cytryny
odrobina wanilii
szczypta soli
Migdały moczymy przez 24 godziny. Obieramy ze skórki i miksujemy dodając mleko roślinne w ilości pozwalającej uzyskać gęstą, jednolitą masę.
2 łyżeczki agaru gotujemy w 1/2 szklanki mleka roślinnego przez ok. 5 min i miksujemy z przygotowaną wcześniej masą migdałową i wylewamy na wcześniej upieczone ciasto.
Po wystygnięciu polewamy masą ananasową
Warstwa ciasta:
1 szklanka granoli
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
2-3 łyżki masła orzechowego
1/3 szklanki sosu jabłkowego lub 1 zmielone jabłko w blenderze
1 łyżka miodu
szczypta soli
Granolę miksujemy na mąkę, łączymy z resztą składników i mieszamy wszystko razem. Wykładamy na tortownicę i pieczemy ok 20-30 min. w piekarniku w temp. 365F ok 180 C
Warstwa ananasowa
Ok. 1/3 szklanki jagód goji
1 puszka rozdrobnionego ananasa (ok. 500g)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu lub czegoś innegodo posłodzenie
Wszystkie składniki gotujemy i wylewamy na wczesniej zastygnieta mase kremowa.
Foto: M.Bojko
Świetny przepis. Moim dzieciom bardzo smakowało. Polecam
Pingback: pop over to this site
Pingback: he has a good point
czy mozna migdaly zalac wrzatkiem na 10 minut i obrac ze skorki, czy jednak potrzeba je moczyc 24 godziny?
niestety, najlepiej wychodzi po 24 godzinach, lub 12. Chodzi o aby porządnie namiękły wtedy zmiksują sie idealnie na krem.
Ale można to ominąć i zmiksować po obraniu migdałów twoim sposobem zmiksować z mlekiem i agarem. Potem gotować ok 5 min. i wylać na upieczony spód.