W roli głównej, kasza gryczana. W połączeniu z bakłażanem daje naprawdę ciekawy smak, do którego będziecie często powracać.
Foto: M.Bojko
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1 średniej wielkości bakłażan
1 łyżka przyprawy do pizzy
3/4 szklanki płatków owsianych
2 ząbki czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
Bakłażan kroimy w plastry i solimy, odstawiamy na ok. 30 min.
Po tym czasie osuszamy bakłażan i smażymy pod przykryciem.
Podsmażamy cebulę z czosnkiem
Płatki owsiane (użyłam błyskawiczne) zalewamy wrzątkiem do usykania bardzo gęstej masy. W ten sposób przygotowane płatki spełnią w przepisie rolę jajka i będą wszystko trzymać razem.
Mieszamy razem wszystkie składniki. Możemy też zmiksować lekko w robocie kuchennym, ok 4-5 obrotów (chodzi o to, aby nie były zmiksowane na krem).
Formujemy kotlety i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.