Już po raz kolejny na blogu proponuję szejki (więcej przepisów, patrz na kategorię SZEJKI na wzmocnienie organizmu) tym razem z pieczonym buraczkiem. Czerwone buraczki zawierają betalainę, czyli czerwony barwnik, który działa przeciwzapalnie i oczyszczająco. Buraczki wpływają korzystnie na przemianę materii i pobudzają krążenie. Zalecanę są również przy chorobach nowotworowych.
Na koniec ciekawostka. Potrawy z buraka są podobno tak popularne, że nawet w kosmosie serwowano barszcz z czerwonych buraczków w czasie połączenia statków kosmicznych Sojuz-Apollo i spotkania kosmonautów.
Składniki:
Czerwony:
1 mały upieczony lub ugotowany burak
ok. 1/3 szkanki malin (użyłam mrożone)
ok. 1/3 szklanki jagód
1 małe awokado
mleko kokosowe lub woda (dodajemy tyle, aby uzyskać konsystecję odpowiednią do picia)
Wszystkie składniki miskujemy w blenderze.
Zielony:
1 liść jarmużu
1 liść buraczka
1/2 szklanki truskawek (mrożonych)
1 łyżeczka nasion chia (chia seeds) lub sieminia lnianego
1 banan
1 gałązka pietruszki lub kolendry(cilantro)
2-3 -łyżki soku z cytryny
1/2 awokado
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając wody, soku z pomarańczy lub mleka roślinnego.