Zielonolistne i zielone warzywa to lekarstwa natury charakteryzujące się dużą wartością odżywczą. Są doskonłymi sprzymierzencami w walce z rakiem, cukrzycą typu 2 i miażdżycą. Zawierają sporo błonnika i wapnia oraz pobudzają układ odpornościowy.
Latem nie trudno o świeżą zieleninkę, więc korzystając z okazji wypróbujmy nowy przepis na sałatkę ze szpinaku.
Składniki:
1 duży pęczek szpinaku
½ pęczka szczypiorku
½ czerwonej papryki
½ opakowania tofu, ok. 100 g
3 łyżki majonezu sojowego
Przyprawy: sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Szpinak umyć i poszatkować.
2. Szczypiorek pokroić i dodać do szpinaku.
4. Paprykę pokroić w drobna kostkę i dodać do szpinaku.
5. Tofu ugnieść widelcem albo zmiksować na jednolitą masę w robocie kuchennym i dodać wraz z majonezem do sałatki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.