Zielonolistne i zielone warzywa to lekarstwa natury charakteryzujące się dużą wartością odżywczą. Są doskonłymi sprzymierzencami w walce z rakiem, cukrzycą typu 2  i miażdżycą. Zawierają sporo błonnika i wapnia oraz pobudzają układ odpornościowy. 

Latem nie trudno o świeżą zieleninkę, więc korzystając z okazji wypróbujmy nowy przepis na sałatkę ze szpinaku.

 

Składniki:

1 duży pęczek szpinaku

½ pęczka szczypiorku

½ czerwonej papryki

½ opakowania tofu, ok. 100 g

3 łyżki majonezu sojowego

Przyprawy: sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

1. Szpinak umyć i poszatkować.

2. Szczypiorek pokroić i dodać do szpinaku.

4. Paprykę pokroić w drobna kostkę i dodać do szpinaku.

5. Tofu ugnieść widelcem albo zmiksować na jednolitą masę  w robocie kuchennym i dodać wraz z majonezem do sałatki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Add to Favourites