Czego potrzebuje dziecko, by się zdrowo odżywiać? Zwyczajnie tego co my: warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna, strączkowych, orzechów i nasion. Jedzenie powinno być jak najmniej przetworzone i w miarę możliwości ekologiczne.
Codziennie zachęcajmy dzieciaki aby jadły różnokolorowe warzywa i owoce, np. czerwone pomidorki, czarne jagody, zielone jabłuszka, itd. Dzięki temu będą spożywały wiele cennych składników odżywczych. Pamiętajmy o tym, że przy diecie opartej wyłącznie na produktach roślinnych zalecane jest spożywanie suplementów witaminy B12 i D.
Szkoła zbliża się już coraz większymi krokami, więc na horyzoncie codzienny dylemat – co na śniadanie? Zamiast owsianki, lekkie, mięciutkie i wegańskie owsiane placuszki.
Foto: M.Bojko
Składniki:
1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
3/4 szklanki mąki orkiszowej (spelt flour)
2 łyżki klonowego syropu, syropu z agawy albo miodu
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżka octu jabłkowego lun innego
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka kropli wanilii
1 łyżeczka tahini (masło sezamowe)
1 łyżka oleju
owoce – użyłam słodziutką brzoskwinię, może być każdy inny dojrzały sezonowy owoc. Bardzo smaczne są również posypane prażonymi orzechami laskowymi.
Wykonanie:
Mieszamy suche składniki. Do mleka migdałowego dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i czekamy kilka minut aż się “zetnie” i utworzy się “maślanka”. Dodajemy do niej wanilię, olej, syrop, tahini i mieszamy. Następnie wlewamy masę do suchych składników i ponownie mieszamy.
Smażymy na oleju dodając pokrojone owoce lub orzechy. Podajemy z masłem orzechowym, polane syropem lub miodem. Możemy też zrobić polewę orzechową, czyli: mieszamy syrop z masłem orzechowym. Polewa czekoladowa też będzie wyśmienita. Do podgrzanego syropu dodać, masło orzechowe i parę łyżeczek karobu.
Thanks very interesting blog!