Nie przepadam za smakiem tradycyjnej owsianki, ale bardzo lubię używać w mojej kuchni płatki owsiane. Są zbyt cenne żeby je omijać. Gdy połączyłam płatki, siemię lniane, migdały, mąkę kokosową i orkiszową, wyszły naprawdę rewelacyjnie pyszne gofry. Bogate m.in. w minerały, witaminy z grupy B, witaminę E, łatwo przyswajalne węglowodany i białko, pełne błonnika, a do tego smaczne, w połączeniu z owocami będą na pewno stanowiły smaczne i pożywne śniadanie albo deser.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
1 szklanka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych na mąkę
1 szklanka mąki orkiszowej lub mąki z pełnego przemiału z białej pszenicy (white whole wheat flour)
¼ szklanki siemienia lnianego – zmielić
½ szklanki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
1 łyżeczka wanilii
1/2 łyżeczki kardamonu
3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego trzcinowego
2 szkanki mleka roślinnego (jakie akurat mamy) lub wody
2,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub innej
1 jabłko starte na mus (starłam na tarce do placków ziemniaczanych)
Płatki owsiane mielimy na mąkę, a siemię lniane na proszek. Wszystkie składniki mieszamy w
misce i dolewamy wody. Mieszamy. Konsystencja ciasta powinna przypominać dość gęstą śmietanę.
Zostawiamy w misce na około 10 minut, żeby płatki i siemię napęczniały i wytworzyły „kleik”. Jeśli
trzeba, po tym czasie dolewamy jeszcze trochę wody i powtórnie mieszamy.
Nakładamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
Z przepisu wychodzi około 20 gofrów.
Można je zamrażać, jak również opiekać w tosterze.
Zawsze lubiłam gofry, ale ta bogata w zdrowe składniki wersja przebija wszystkie moje dotychczasowe wariacje gofrowe. Bardzo fajny pomysł aby kilka naprawdę wartościowych składników przemycić w postaci lubianych przez większość gofrów!!!
Bardzo pożywny posiłek!!! Polecam i pozdrawiam. 🙂
a czym zastąpić mąkę pszenną, nie używam glutenowych produktów
poping z amarantusa, lub maka z komosy ryzowej (Quinoa)
Jejku, jakie piękne! Szkoda, że nie mam gofrownicy. Może czas nabyć? Zawsze lubiłam gofry, ale gofrownicy nie mam, bo one takie tuczące…
Mozesz usmazyc na patelni jak placuszki,
Więc tak: kupiłam gofrownicę i zrobiłam wreszcie Twoje gofry (jakoś smażenie placków na patelni mnie nie przekonywało, smażeniny nie są zbyt zdrowe). Zrobiłam wszystko jak trzeba, tylko zamiast utartego jabłka dodałam duuużą łyżkę musu ze słoika, własnoręcznie wykonanego jesienią, z własnych niepryskanych jabłek i bez cukru (bo dodawanie cukru do jabłecznego musu wydaje mi się zbyteczne, nie dosładzam też niczym innym – taki niesłodki mus po prostu lubię). Pierwsze gofry przykleiły mi się do powłoki mimo jej natłuszczenia, wobec czego dodałam do ciasta hojny chlust oliwy. I to poprawiło strukturę ciasta i jego „przyleganie” do formy. Uff, udało się!
Smak jest bardzo zadowalający, można nawet powiedzieć, że smaczny. Jednego gofra zjadłam bez dodatków i bardzo mi posmakował. Jednak struktura pozostawia sporo do życzenia – gofry powinny być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Co mam zrobić, żeby takie były? Moje niestety są dość „gumiaste”, może po potraktowaniu tosterem ich stan się poprawi… Dle mnie to nawet i takie mogłyby być, ale rodzinę trudno zachwycić i przekonać. Poradź coś, proszę:-)))))
Moze być kilka przyczyn trzeba zacząć od najprostszej.
1. Kupienie gofrownicy to nie wszystko jeszcze trzeba nauczyć się w niej piec. Moja gofrownica kosztowała minie kilka przepisów i o mały włos byłam gotwa kupić nową aż w końcu znalazłam na nią sposób. Po zapaleniu zielonego światełka które wskazuje że gofry są upieczone zminiejszam moc pieczenia i jeszcze trochę trzymam gofra w gofrownicy . Niezadługo żeby nie przypalić. Wychodzą chrupiące.
2. Gofry mogą przykleic się z powodu źle nagrzanej gofrownicy.
3. Do gumiastości może przyczynić się zbyt intensywne mieszanie albo możemy podmienić część zmielonego siemienia lanianego na mąkę ryżową.
Mam nadzieję że w czymś pomogłam. Podziwiam zapał, powodzenia i pozdrawiam serdecznie.
Gofry są rzeczywiście mało słodkie dlatego że są bazą do słodkich dodatków.
Czym można zastąpić mąkę kokosową/wiórki kokosowe?
Tak, dodać więcej mąki owsianej albo pół na pół z maką z migdałów.
Dziękuję 🙂