Mamy już piękną wiosnę i częściej chcemy sięgać po różne warzywa i owoce. Sposobem na szybkie spożywanie ich w dużej ilości są różnego rodzaju koktaile owocowe, lub owocowo-warzywne
Więcej energii, jasność umysłu, lepszy wygląd skóry, lepsze samopoczucie – zauważają osoby, które na codzień spożywają zielone napoje. Warto je wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu, gdyż są nie tylko bardzo wartościowe, ale również łatwe w wykonaniu i smaczne.
Zasady robienia zielonych napoi (green smoothie, green shake)
Ważne sa proporcje: 60-70% owoców i 30-40% warzyw
Podstawowe składniki:
1. Zielone warzywa liściaste – jarmuż, szpinak, pietruszka, pokrzywa, mniszek lekarski, sałata, kapusta włoska, lub inne.
2. Owoce – banany, jabłka, anans, mango, owoce cytrusowe, truskawki, jagody, melony, itd. Owoce mogą być świeże lub mrożone.
3. Płyny: woda, mleko roślinne, sok pomaranczowy, sok z jagód acai, sok jabłkowy, winogronowy, z czarnej porzeczki, itp., kostki lodu
4. Nasiona lub orzechy – szaławia hiszpańska (chia seeds), sezam, siemię lniane, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni, itp., masło orzchowe, można też użyć awokado.
Jeżeli nie używamynasion, orzechów albo mleka roślnnego, pamiętajmy aby dodać 1 łyżeczkę oleju bo wtedy ułatwimy przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Pamiętajmy aby zielone napoje były przygotowywane z różnego rodzaju warzyw zielonych ze względu na to, że zawierają one tzw. substancje antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie substancji odżywczych.
Wykonanie:
Dobieramy składniki napoju z każdej grupy i miskujemy. Najlepiej wypić tuż po zrobieniu. Można też przechowywać w lodówce przez ok. 24 godziny. Możemy spożywać np. zamiast śniadania albo deseru.
Zielone warzywa zawdzięczają swój kolor chlorofilowi, który ma budowę podobną do hemoglobiny w naszej krwi, dlatego często jest nazywany krwią roślin. Cholorofil stymuluje układ odpornościowy, oczyszcza krew i organizm z toksyn, pomaga odmłodzić organizm i dodaje energii. Poza tym zielone warzywa są dobrym źródłem magnezu, wapnia, witamin A, K, B1, B5, kwasu foliowego. Zawierają też luteinę oraz błonnik pokarmowy.
Dla bardziej zawansowanych polecam…
Napój wzmacnający ziołowy:
garść pokrzywy lub mniszka lekarskiego
1-2 szkanki truskawek
sok z cytryny
mleko roślinne lub woda oraz kilka kostek lodu
2 łyżki zmielonych migdałów lub łyżka oliwy
kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Czy w tym zdaniu nie ma pomyłki ?
„Pamiętajmy aby zielone napoje były przygotowywane z różnego rodzaju warzyw zielonych ze względu na to, że zawierają one tzw. substancje antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie substancji odżywczych.”
Pozdrawiam
Marianna
„Rośliny produkują rożnego rodzaju składniki chemiczne, zwane substancjami antyodżywcze, ktore sa w stanie zniszczyć związki odżywcze albo zachamować ich absorbcję…..Substancje te znajdują się przede wszystkim w surowych produktach…największą ich ilość zawierają nasiona (fasole) i warzywa liściaste”. Więcej na ten temat można znaleźć w „Zdrowe odżywianie bez tajemnic” R. Pawlak str. 84