- Wynik: 70min
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 40minuty
Dyniowe ciasto Ani
Zasakująco smaczne ciasto z dyni, które zdało egzamin nawet u wszystkożerców.
Przepis nadesłała Anka, nieweganka, która czasami wprowadza zdrowe przepisy do swojej kuchni.
Najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną oraz filiżanką dobrej imbirowej herbaty z cytryną.
Składniki
- SKŁADNIKI NA CIASTO
- mąka pszenna z pełnego przemiału (lub mąka orkiszowa) - 1 szkalnka
- zmielone migdały - 1/3 szkanki
- olej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 120g
- cukier - 1/4 - 1/3 szklanki
- szczypta soli
- MASA DYNIOWA
- dynia upieczona lub ugotowana na mleku - 1 1/2 szklanki
- zmielone migdały - 1 szklanka
- mąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół pszenna mąka razowa i biała) - 3/4 szklanki
- wanila - 1 łyżeczka
- kardamon - 1/2 łyżeczki
- imbir - 1/2 łyżeczki
- posiekane orzechy włoskie - ok 3/4 szklanki
- syrop klonowy (lub inny) - 100 ml
- szczypta soli
- proszek do pieczenia bez aluminium - 2 łyżeczki
- olej - 4 łyżki
Instrukcje
Składniki na ciasto mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Ok. 400 g surowej dyni pieczemy w piekarniku lub gotujemy w małej ilości mleka migdałowego. Po ugotowaniu mleko odcedzamy.
Do dyni dodajemy resztę składników i miksujemy w blenderze na jednolita masę.
Ciasto wykadamy do foremki na tartę lub do małej tortownicy, wlewamy masę, posypujemy orzechami włoskimi.
Pieczemy w piekarniku w temp 370 (190C) F ok. 40 min.
Przepyszne ciasto. Smakiem nadzienie przypomina smakołyki z Indii. Mniam! Moja wersja masy dyniowej była mieszana widelcem, a orzechy były wrzucone bezpośrednio do masy :).
Mmm, zjadłabym kawałeczek 🙂
świetne ciasto! uwielbiam takie kruche tarty wypełnione pysznym kremem, a to nadzienie dyniowe jest strzałem w dziesiątkę – dobrze, że to dopiero początek sezonu 🙂