
Mus czekoladowy – pokusa z awokado
"Szkalnka awokado zawiera ok. 10g błonnika czyli jedną trzecią naszego dziennego zapotrzebowania. Jednak tym, co naprawdę podnosi awokado do rangi superpokarmu jest obfitość zdrowych tłuszczów oraz zwalczających nowotwory karetonoidów." ( Lauri Boone "Super Pokarmy Roślinne")
Mogę tylko dodać że warto ulec takiej pokusie i zrobić sobie pyszny mus czekoladowy.
Składniki
- awokado - 1 szklanka
- mleko kokosowe - 4 łyżki
- carob - ok. 2-3 łyżki
- sok z cytrny - 1 łyżka
- syrop klonowy - ok. 3 -4 łyżki można więcej
- wegańska czekolada - rozpuszczona - 2 łyżki
- szczypta soli
- masło orzechowe z nerkowców lub inne - 1- 2 łyżki
- maliny mrożone lub świeże
Instrukcje
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
- Wkładamy do aplikatora kremu i serwujemy.
- Możemy podawać z malinami, orzechami, bitą śmietaną z mleka kokosowego itp
@ Mleko kokosowe kupujemy bardzo tłuste i przed użyciem wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby dobrze zgęstniało.
@Jeżeli zmiksowana masa czekoladowa jest zbyt rzadka to wkładamy do lodówki aby zgęstniała. Możemy podawać w salaterkach lub bawić się w dekoracyjne podanie.
@ Książkę możecie kupić tutaj - http://sklep.fzz.pl/pl/p/SUPERPOKARMY-ROSLINNE/367
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
super przepis mam w domu awokado więc dzisiaj spróbuję zrobić taki mus.
Awokado jak wiadomo bardzo zdrowe więc warto dodawać jak najczęściej, a przepis sama wypróbuję 🙂
uwielbiam awokado, a ten mus na pewno musi być pyszny
Też nie miałam pojęcia czym jest Carob 🙂 a sam przepis wygląda naprawdę smakowicie 🙂
Można zapytać co to dokładnie jest carob i gdzie można to dostać? Będę wdzięczna za info 🙂
https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/karob/ i dostać nalepiej w sklepach internetowych.