
Pieczony kalafior z papryką i parmezanem
Składniki
- kalafior - 1 sztuka
- papryka czerwona - 2 sztuki
- papryka zielona - 1 sztuka
- parmezan wegański - ok 5 łyżek
- olej
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy - 1- 2 łyżki
- czosnek - 2-3 ząbki
Instrukcje
- Kalafior obgotowujemy w wodzie ok. 5 min. Po wyjęciu z wody dajemy do pieczenia na blaszce lb naczyniu do tarty. Polewamy wgańskim parmezanem (przepis tutaj) wymieszanym z olejem (opcjnalnie możemy dodać bułkę tartą).
- Pieczemy w piekarniku w temp 190C (380F) ok. 30 min.
- Paprykę kroimy w paski i polewamy olejem wymieszanym z solą, octem jabłkowym i czosnkiem. Pieczemy w temp ok 190 C (380F). ok. 30 min albo aż będą miękkie.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Wygląda jakby był w panierce jak schabowy. Aż ślinka cieknie.
Robiłem wczoraj kalafior według tego przepisu i rodzinka była bardzo zachwycana tak smacznym i prostym daniem.