
„Parmezan” – ser wegański
Składniki
- podprażony słonecznik - 1 szklanka
- podprażone pestki dyni - 1/2 szklanki
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 2-3 łyżki
- przyprawa warzywna (własnej roboty) - 1 łyżka
- podprażone siemię lniane ( opcjonalnie) - 2 łyżki
- sól do smaku
Instrukcje
Tego przepisu na parmezan pewnie jeszcze nie znacie i raczej nie znajdziecie go na wegańskich blogach. Zerknijcie na skład, a zobaczycie, że nie użyłam w nim orzechów, które są składnikiem wielu "parmezanowych" przepisów. W mojej kuchni ten wegański parmezan sprawdza się fantastycznie.
Na suchej patelni podprażamy słonecznik, pestki z dyni (i siemię lniane - opcjonalnie) na złotawy kolor!!!
- Mielimy wszystko w młynku na proszek i dodajemy resztę składników.
- Przechowujemy w słoiku.
- Doskonały do sałatek, kanapek, kotletów, sosów, warzyw jako przyprawa.
Zamiast nasion możemy użyć delikatnie podprażone orzechy nerkowca lub obrane ze skórki migdały.
Przepis na przyprawę warzywną znajdziecie tu: https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/przyprawa-warzywna-wlasnej-roboty/
Siemię lniane. Idealne dla błony śluzowej żołądka 🙂
A ile może to stać w słoiczku?
W wielu przepisach jest dodatek płatków drożdżowych. W jakim celu się je stosuje?
Zdecydowanie w celu poprawienia smaku.
I smakuje super! Wlasnie zrobilam, dziekuje za przepis!
Wygląda naprawdę super. 🙂