Makaron bezglutenowy z warzywami.
Nie tylko warto czasami zjeść sobie obiad bez glutenu ale również zrobić go bez większego nakładu pracy.
Zapewne leży gdzieś u was w szafce dawno zapomniane opakownie makaronu bez glutenu, tak jak umnie.
Mój bezglutenowy makaron już się "wyczekał" i doskonale się sprawdził. Mam nadzieję że ten przepis zachęci Was do zakupów i gotowania. To danie tak mi zasmakowało że wybieram się jutro po następny.
Składniki
- makaron - 240g
- brokuły - 1 sztuka
- marchewka pokrojona w paseczki - 1 sztuka
- tofu twarde - pokrojone w kostkę - 400 g
- Sos
- imbir (ginger) - posiekany - 1 łyżka
- czosnek-poszatkowany - 3 ząbki
- sos sojowy - 7 łyżek (można więcej)
- sok z cytrny - 1 łyżka
- syrop klonowy lub brązowy cukier - 1łyżka
- masło orzechowe - 2 łyżki
- ocet ryżowy lub jabłkowy - 2-3 łyżki
- bulion warzywny lub woda - ok 0.5-1 szklanka
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 2 łyżki
- pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
Instrukcje
- Wszyskie składniki na sos dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojne tofu i marynujemy ok. 10 min. lub dłużej.
- Makaron bezglutenowy (użyłam jagalno-ryżowy) gotujemy dokładnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrojony brokuł wrzucamy na posoloną, gotującą wodę i gotujemy ok 2-3 min.
- Tofu i marynatę podsmażamy na patelni ok. 5 min. pod przykryciem. Dodajemy pokrojoną w paseczki marchewkę i smażamy do miękkości.
- Wszystkie wcześniej przygotowane składniki takie jak makaron, tofu i brokuły mieszamy razem (mieszałam wszystko na patelni), ewentualnie doprawiamy sosem sojowym lub solą. Danie gotowe.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]