- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 40minuty
Pasta z pestek dyni i soczewicy
Przepisy z pestek dyni nie zawsze się udają, bo mimo tego, że data przydatności do spożycia jest niby w porządku są one stare i gorzkie. No i po przepisie... Dlatego najlepiej kupować je na wagę, małą ilość, spróbować kilka i jeśli są dobre, kupić więcej i przechowywać w lodówce.
Składniki
- 1 szklanka pestek z dyni
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól do smaku
Instrukcje
Wykonanie:
1. Pestki z dyni delikatnie podprażamy na suchej patelni i mielimy na proszek.
2. Soczewicę rozgniatamy widelcem (jak jest jeszcze gorąca) lub miksujemy blenderem.
3. Czosnek siekamy bardzo drobno, delikatnie podsmażamy (do momentu aż poczujemy zapach czosnku w powietrzu, uważajcie żeby nie przypalić), nie dłużej niż jedną minutę. Na koniec smażenia czosnku dodajemy przyprawy.
4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
Serwujemy jak każdą inną pastę lub tak, jak ja na zdjęciu powyżej. Obtoczyłam w pestkach dyni i suszonych płatkach papryki.
Można też, tak po prostu jak na zdjęciu poniżej lub zrobić z pasty kotlety.
Przepisy z pestek dyni nie zawsze się udają, bo mimo tego, że data przydatności do spożycia jest niby w porządku są one stare i gorzkie. No i po przepisie… Dlatego najlepiej kupować je na wagę, małą ilość, spróbować kilka i jeśli są dobre, kupić więcej i przechowywać w lodówce.
Składniki:
1 szklanka pestek z dyni
3 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej soczewicy
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól do smaku
Wykonanie:
1. Pestki z dyni delikatnie podprażamy na suchej patelni i mielimy na proszek.
2. Soczewicę rozgniatamy widelcem (jak jest jeszcze gorąca) lub miksujemy blenderem.
3. Czosnek siekamy bardzo drobno, delikatnie podsmażamy (do momentu aż poczujemy zapach czosnku w powietrzu, uważajcie żeby nie przypalić), nie dłużej niż jedną minutę. Na koniec smażenia czosnku dodajemy przyprawy.
4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
Serwujemy jak każdą inną pastę lub tak, jak ja na zdjęciu powyżej. Obtoczyłam w pestkach dyni i suszonych płatkach papryki.
Można też, tak po prostu jak na zdjęciu poniżej lub zrobić z pasty kotlety.
Na pewno super smakuje… podobnie jak wygląda.
Witam
Pasta jest bardzo dobra ale nie wiem czemu wyszłą mi potwornie sucha 🙁
Pyyyyszna! Objadaliśmy się nią z mężem bez pamięci 🙂
Świetny pomysł, od razu mi się spodobała, zapisuje przepis i zaraz zabieram się do roboty :)):
mega apetyczna pasta! w formie tych pasztecików się pięknie prezentuje 🙂
genialna ta pasta!