Omlet wiosenny po persku
Kuku sabzi to jest niby oryginalna nazwa omletu w wydaniu perskim. Omlet zupełnie zielony, ale smaczny. Trochę wiosny chociaż na talerzu.
Składniki
- poszatkowana cebula - 3/4 szklanki
- poszatkowany pęczek pietruszki - 1 sztuka
- pęczek szczypiorku - 1 sztuka
- poszatkowany pęczek koperku - 1 sztuka
- pęczek kolendry (opcjonalnie) - 1 sztuka
- drobno pokrojony por - 3/4 szklanki
- skrobia kukurydziana - 1 1/2 łyżki
- pokrojone w kostkę twarde tofu - 3/4 kostki
- soda do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżki
- sól, pieprz i przyprawa warzywna do smaku
- posiekany czosnek - 2 ząbki
- mleko roślinne (użyłam mleka migdałowego) - 1/3 lub 1/2 szklanki
Instrukcje
- Tofu odciskamy z wody i podsmażamy ok. 5 minut na patelni.
- Podsmażone tofu miksujemy z czosnkiem, kurkumą, przyprawami, skrobią kukurydzianą, sodą do pieczenia, płatkami drożdżowymi i mlekiem roślinnym na jednolitą masę.
- Cebulę i por podsmażamy na oleju ok. 8 minut, na koniec dodajemy resztę posiekanych zielonych składników, podsmażamy dalej ok. 1 minutę.
- Zmiksowane tofu mieszamy delikatnie z zieloną, podsmażoną zawartością patelni.
- Wlewamy wszystko do naczynia do tarty (wysmarowaną olejem) i pieczemy w temp 180 C (370 F) ok. 30 - 40 minut.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Robiłam różne omlety ale takiego jeszcze nie. Muszę koniecznie spróbować!
Przepis znalazłam wczoraj i dziś na śniadanie sobie zrobiła. Szczerze polecam każdemu zwolennikowi takich smaków zdrowych. Dziękuje bardzo za przepis i pozdrawiam!