
- Czas przygotowania: 15minuty
Dżem truskawkowy z nasionami Chia
W czasie trwania sezonu truskawkowego uwielbiam niemiłosiernie objadać się truskawkami. Czerwone, pachnące i słodziutkie pasują idealnie do mojego nowego przepisu.
Przepis urzeka swoją prostotą i smakiem, a do tego eliminuje te dżemowe czasochłonne elementy jak gotowanie czy smażenie. Zupełnie bym zapomniała o najważniejszym - nie tracimy witamin!!! Dodatek bardzo odżywczych nasion Chia powinien jeszcze bardziej zachęcić nas do dżemowania. Zamiast truskawek można użyć jagody, maliny lub jeżyny.
Składniki
- truskawki - 1 szklanka
- nasiona chia - 2 łyżki
- brązowy cukier - 1/5 łyżki
Instrukcje
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i odstawiamy na ok. 30 min. Dżem można przechowywać w lodówce do 3 dni. Porcja na 2 osoby.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Witam!
Mam pytanie co do tej pyszności – szklanka zmiksowanych truskawek czy całych? Obstawiam że zmiksowanych ale chcę się upewnić. Pomysł i wygląd genialny, smak mam zamiar sprawdzić bo mam mrożone truskawki! Hurra!
zmiksowanych i smacznego!
Warto również posłuchać o tym, ile korzyści niesie ze sobą spożywanie nasion chia. Smakuje jeszcze bardziej 😀
https://www.youtube.com/watch?v=D1E8R2cqRYs
Tego mi brakowało, nie gotować, a jeść świeżo przygotowany dżem z truskawek i nie tylko. Dziękuję
a czy da się taki dżem robić z innymi owocami? 🙂
tak np, maliny, jagody, jeżyny, wiśnie
Dlaczego wcześniej nie znalazłem tej strony, jak były jeszcze truskawki?
Smacznie to wygląda!
Szkoda, że truskawki się już skończyły.
Super przepis. Oryginalny i łatwy do przygotowania. Bardzo lubię truskawki a nasiona chia to moje ostatnie odkrycie. Chętnie więc przygotuje taki dżem.
Na bierzaco do jedzenia ok, ale na zime jednak jakos trzeba przetworzyć- smazyc, pasteryzować, Mozna zamrozić, ale zbyt malo miejsca by pomrozic wszystko co by sie chciało.
W zimie robię z mrożonych truskawek, najpierw je rozmrażam.
czyli mam rozumieć, że nasiona chia działają jako taka substancja zestalająca dżem?
widzę podobne przepisy od jakiegoś czasu i strasznie mnie korcą.
Dokładnie tak, nie ma na co czekać. Taki dzem to poprostu pychota.
genialne! 🙂
genialnie smaczne