Soczewicowa po turecku
Ta tradycyjna zupa w kuchni tureckiej, podobno często podawana jest w Turcji na śniadanie.
Przepis urzekł mnie prostotą i innością smaku, dzięki dodatkom takim jak mięta i sok z cytryny.
Składniki
- poszatkowana cebula - 1 sztuka
- marchewka (obrana i pokrojona w kostkę) - 1 sztuka
- ziemniak (obrany i pokrojony w kostkę) - 1 sztuka
- poszatkowany czosnek - 3 ząbki
- drobno pokrojone pomidory lub jedna puszka pomidorów - 2 sztuki
- pasta pomidorowa - 1 łyżka
- sproszkowana czerwona papryka - 1 łyżeczka
- papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- czerwona soczewica - 3/4 szklanki
- bulion warzywny - 3 szklanki
- pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- sól, pierz do smaku
- świeża lub suszona mięta - 1 łyżka
Instrukcje
- Cebulę, marchewkę, ziemniak i czosnek podsmażamy na oleju około 8 minut, następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Smażymy wszystko dalej przez około 10 minut.
- Dodajemy bulion i soczewicę, gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku.
- Po ugotowaniu miksujemy całość w blenderze i podajemy dekorując mieszanką zrobioną z oleju, mięty i soku z cytryny.
* Zupa ta smakuje rewelacyjnie podana z czosnkowym chlebem lub bagietką.
*Jeżeli po zmiksowaniu zupa będzie za gęsta po prostu dolewamy do niej trochę wody.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ciekawy pomysł. Koniecznie muszę spróbować.
Prościzna w wykonaniu:)
Mój mąż był zachwycony 🙂
Uwielbiam takie rozgrzewające dania – zauważyłem, że jestem zwolennikiem wszystkich zup o kolorze czerwonym! 🙂
Fajna propozycja na sezon jesienno-zimowy, szukałam pomysłu na taką rozgrzewającą zupę i na pewno wypróbuję 🙂