Cukinia z kukurydzą
Zwyczajnie i tak po prostu moje pierwsze danie na jesień, prawie w całości "ukradzione" z mojego ulubionego programu kulinarnego "The Chef". Nie, nie jest to wegański program, ale zainspirował mnie do tego super pysznego przepisu. Jednej rzeczy nie można Wam zrobić, a mianowicie pójść na łatwiznę i użyć kukurydzy z puszki. Jak się okazało po pierwszym kęsie, to właśnie gotowana kukurydza jest najważniejsza w tym przepisie. Delikatnie słodka i chrupiąca, zachęca do konsumpcji.
Składniki
- cukinia - 1 sztuka
- cukinia żółta lub dynia pokrojona w kostkę - 1 szklanka
- kolba kukurydzy - 1 sztuka
- czosnek - 3 ząbki
- poszatkowana cebula - 1 sztuka
- posiekany szczypiorek - 1/2 szklanki
- pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
- makaron bezglutenowy lub inny (wasz ulubiony) - 1/2 opakowania lub mniej
Instrukcje
- Cebulę podsmażamy na oleju przez około 5 min. Dodajemy podkrojoną w kostkę cukinię i czosnek.
- Kukurydzę obieramy z liści i obkrawamy nożem ziarenka kukurydzy, łączymy je z resztą smażących się warzyw. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku.
- W czasie gdy warzywa się dosmażają, gotujemy ulubiony makaron. Tym razem użyłam makaron ryżowy.
- Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy posypując wegańskim parmezanem.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Zuza – zgadzam się z Tobą w stu procentach! Niby takie proste, a smaczne!
najprostsze dania są najlepsze 😉