„Badania wykazały, że częste spożywanie orzechów obniża ryzyko zachorowania na inne choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, zespół metaboliczny, nadciśnienie, a nawet osteoporoza”.
„Spożywanie owoców i warzyw powiązane jest z niższym ryyzkiem chorób układu krążenia. Oprócz tego, że owoce i warzywa przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu ze względu na stosunkowo dużą zawartość błonnika, są one również bogatymi źródłami takich związków odżywczych jak witamina C i kwas foliowy, beta karoten i potas”. (dr Roman Pawlak „Zdrowe odżywianie bez tajemnic„)
Składniki:
4-5 szklanek zielonych listków (np. jarmuż, szpinak, botwinka, botwina, liście gorczycy)
około 1/3 szklanki płatków migdałowych
szczypta soli
W w szklance lub mikserze miksujemy razem oliwę, sok cytrynowy, miód. Polewamy sałatę. Mieszamy. Smacznego!
Szpinak z pomarańczą. Ciekawe połączenie i wygląda super.