Tak, tak, pizza może być zdrowa! Do ciasta dodałam fasolę, a „ser” zrobiony jest z kaszy jaglanej i awokado. Taką pizzę można jeść CODZIENNIE!
Wykonanie:
„Ser” z kaszy jaglanej i awokado
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki ugotowanej cieciorki
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
ok. 1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju z oliwek
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka agaru (wegetariańska żelatyna)
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól do smaku
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze a gładką masę. Wody dodajmy tyle, aby nasz ser był lekko lejący.
Ciasto do pizzy
2/3 szklanki ugotowanej czarnej fasolki albo z puszki
1/3 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej białej
ok 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
2 łyżki suchych drożdży
Wykonanie:
W blenderze miksujemy fasolę z 1/3 szklanki wody i olejem. Wylewamy do miski i dodajemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy suche składniki do ciasta które mieszamy razem. Po wyrośnięciu dodajemy suche składniki, mieszamy dodając powoli wodę (uważajcie, nie za dużo). Ciasto dokładnie wygniatamy (niektórzy mówią, że 15 razy 🙂
Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu przemieszać jeszcze raz i ułożyć na blaszce.
Polać sosem pomidorowym – użyłam sos marinera.
Dodajemy ulubione warzywa – użyłam pomidory, cebulę, oliwki kalamata (koniecznie) i brokuły (mi nie smakowały)
Na koniec polewamy serem.
Pieczemy w piekarniku w temp.220 C (390 F) ok. 15- 20 minut.
jakiej wielkośći placek wychodzi? 😉