
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 15minuty
Nowalijkowy twarożek z tofu
Z dzieciństwa pamiętam smak twarożku, który zwłaszcza wiosną moja mama często serwowała z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dziś proponuję twarożek, ale z tofu. Smakuje równie wyśmienicie.
Tofu, zwane czasami „serem Azji” bądź „serkiem sojowym”, jest bogatym źródłem protein, nie zawiera cholesterolu, ma natomiast wysoką zawartość wapnia, magnezu, żelaza i lecytyny; jest lekkostrawne i ma niski indeks glikemiczny.
Składniki
- tofu - 1 kostka (400g)
- rzodkiewki - 1 pęczek
- szczypiorek - 1/2 pęczka
- koperek - wedle uznania
- natka pietruszki - wedle uznania
- sok z cytryny - do smaku
- sól - do smaku
- pieprz ziołowy - do smaku
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 - 4 łyżki
- majonez roślinny - 4 łyżki
Instrukcje
- Tofu odcedzamy z wody i rozgniatamy widelcem w misce.
- Umyte rzodkiewki kroimy na drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Szczypior, natkę pietruszki i koperek (ilość koperku i pietruszki wedle uznania) dokładnie siekamy.
- Wszystko mieszamy w misce oraz doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny.
- Palce lizać!
Przepisy na majonezy bezjajeczne znajdziesz tutaj:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Uwielbiam twarożki w każdej postaci a ten jest w wyjątkowo bogatej wersji.