- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Granola - super pyszna
Śniadanie w 2 minuty? Tak, to prawda. Gdy już jest zrobiona, nie ma nic prostszego - wsypać do miski, zalać mlekiem i śniadanie gotowe.
Muszę się przyznać, że czasami zjadam ją zamiast deseru, ale wtedy robię do niej pyszną polewę z daktyli. ...na razie nie zdradzę wam mojej tajemnicy.
Teraz o granoli, jest nie tylko pyszna, słodka, lekko chrupiąca, ale przede wszystkim bardzo odżywcza. Mamy już jeden przepis na granolę, jest nawet z filmem. Ten przepis jest inny i myślę, że naprawdę smaczny.
Składniki
- płatki owsiane górskie - 3 szklanki
- pestki dyni - 1/3 szklanki
- pestki słonecznika - 1/3 szklanki
- siemię lniane - 3 łyżki
- sezam - 1 łyżka
- wiórki kokosowe - 1/3 łyżki
- pokrojone migdały lub orzechy włoskie - 1 szklanka
- brązowy cukier - 1/3 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- syrop klonowy (lub inny) - 1/2 szklanki
- olej - 4 łyżki
- kardamon (opcjonalnie) - szczypta
Instrukcje
Wykonanie:
Do garnka dodajemy:
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki syropu klonowego lub innego
4 łyżki oleju
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Mieszamy składniki znajdujące się w garnku.
Na średnim ogniu doprowdzamy do ich dokładnego rozpuszczenia i gotujemy ok. 30 s.
Gorącą masę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy (nie martwcie się, na pewno wystarczy). Pieczemy w piekarniku w temp. 325 F ok. 160 C przez 30 -40 min. albo o uzyskania jasno brazowego koloru
Witam, mam pytanie: jaki olej? Może być zwykły czy kokosowy nierafinowany?
Dziś zrobiłam wyszła za słodka wiec następnym razem o polowe mniej cukru i agawy która dałam zamiast syropu klonowego .
czy granole piec w piekarniku ?
tak
Bardzo zdrowe jedzenie i smaczne przede wszystkim 🙂
Cudownie chrupiące pyszności 🙂
Granola jest niesamowita, uwielbiam ją jeść.. przepis cudowny !
nie ma to jak domowa granola!
Ciekawy przepis. Przyznam, że nie miałam z jeszcze styczności z takim daniem, ale chętnie wypróbuję. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, dlatego tym bardziej jestem za 🙂