Torcik czekoladowy z awokado
Składniki
- MASA ORZECHOWA:
- orzechy włoskie - 3 szklanki
- daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 3 łyżki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- szczypta soli
- wiórki kokosowe - 2 łyżki
- MASA CZEKOLADOWA:
- awokado - 5 sztuk
- daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 3 - 4 łyżki
- sok z cytrny - 2 łyżki
- szczypta soli
- carob (karob) - 2-3 łyżki
- wegańska czekolada - rozpuszczona - 1/2-3/4 szklanki
Instrukcje
- Orzechy zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, albo na noc.
- Orzechy mielimy z daktylami, sokiem z cytryny, wiórkami kokosowymi i solą w robocie kuchennym lub możemy użyć maszynkę do mielenia mięsa. Wykładamy masę orzechową na tortownicę lub naczynie do tarty.
- Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, następnie w robocie kuchennym mieszamy z resztą składników.
- Warto po dokładnym zmieszaniu składników spróbować i dodać daktyli jeżeli masa jest za mało słodka lub karob, jeżeli jest za mało czekoladowa. Masę czekoladową wykładamy na masę orzechową i całość schładzamy w lodówce przez ok. 8 godzin.
# Awokado powinno być dojrzałe, ale nie za miękkie.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
No wygląda pysznie – szkoda tylko, że jestem beztalenciem jeśli mowa o pieczeniu ciast…
wystarczy przeczytać przepis,nic nie pieczesz,nic skomplikowanego wymieszać rozdrobnione składniki,nie sposób zrobić zakalca:)))
Pycha! Uwielbiam przepisy na zdrowe słodkości ^^
Jeszcze nie próbowałam awokado w takiej odsłonie. W takim razie zabieram się do pracy. Już nie mogę się doczekać efektu 🙂
Wygląda przepysznie! Chyba muszę moją żonę namówić na upieczenie takiego cuda 🙂