
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Soczewicowa z kalafiorem
Do jesieni jest już bliżej niż dalej, więc pogoda coraz bardziej nastraja do pichcenia w kuchni.
Połączenie dość zaskakujące - kalafior i soczewica - ale warte eksperymentu. Rodzina prosiła o dokładki pałaszując zupę z razowym chlebem domowego wypieku.
Składniki
- czerwona soczewica - 3/4 szklanki
- seler naciowy - 1 pałka
- marchewki - 2 sztuki
- ziemniaki - 2-4
- ząbki czosnku - 3
- mały kalafior
- sól i pieprz do smaku
- woda - ok 6 szkalnek
Instrukcje
Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy do miękości.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w różyczki kalafior.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem.
Porcja dla czterech osób.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Wygląda MEGA apetycznie!