
Gryczanex – burger z kaszy gryczanej i tofu
Życzyłabym sobie, aby kasza gryczana częściej gościła na moim stole, chociażby ze względu na rutynę (flawonoid). Jak niektóre źródła podają, 100 g kaszy dostarcza tyle rutyny, ile zawiera jedna tabletka Rutinoscorbinu.
Polecam kaszę gryczaną w super pysznej formie, jako bezglutenowy burger - Gryczanex.
Składniki
- kasza gryczana - 1 szklanka
- twarde tofu - 1 kostka (400 g)
- poszatkowana cebula - 1 sztuka
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżki
- prażony lub sproszkowany czosnek - 2 łyżeczki
- podprażony zmielony słonecznik - 4 łyżki
- przyprawa warzywna, sól i pieprz do smaku
- papryka wędzona - 1 łyżeczka
- pieprz cayenne - 1/4 -1/2 łyżeczki
- sos sojowy - 1 łyżka
- pokrojone orzechy włoskie (opcjonalnie) - 1 szklanka
Instrukcje
- Kaszę gryczaną gotujemy w 2,5 szklanki osolonej wody wraz z przyprawami.
- Cebulę podsmażamy na oleju.
- Tofu i cebulę miksujemy w robocie kuchennym lub rozdrabniamy częściowo blenderem typu "żyrafa".
- Łączymy ze sobą resztę składników i doprawiamy.
- Panierujemy burgery w bułce tartej lub w wersji bezglutenowej dobieramy ulubioną panierkę np.: zmielone siemię lniane, rozdrobnione orzechy, pestki słonecznika lub inne.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Świetny przepis i z opisu wydaje się bardzo zdrowy. Jutro koniecznie spróbuje go przyrządzić 🙂
Ależ to wygląda pysznie. Muszę sam spróbować. Dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam 🙂
Genialny przepis! Uwielbiam kaszę w każdej postaci i tofu zresztą też. Już wiem co będzie jutro na obiad 🙂
Bardzo lubię kaszę gryczaną, muszę wypróbować ten świetny przepis 🙂
Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe! Dziękuje za przepis.
Pyyyszne! po nim zacząłem eksperymentowac tez z innymi, mam robota teraz kohersen my cook więc jest na czym działać