Tak podsumował efektywność diety wegańskiej w leczeniu chorób przewlekłych dr Colin Cambell, autor ksiazki „The China Study”.
„Nic z tego, co oferuje medycyna, nawet w przybliżeniu nie może się równać wpływowi diety opartej na produktach roślinnych.”
Po świątecznych daniach, coś lekkiego na noworoczne przyjęcie.
Składniki:
Warzywa pokrojone w słupki:
marchewka
papryka czerwona
papryka żółta
ogórek lub cukinia
Sos do warzyw:
1 kostka miękkiego tofu
majonez sojowy
czosnek
sól
pieprz
przyprawa warzywna
pieprz cayenne
sok z cytryny
awokado (opcjonalnie)*
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz awokado i soku z cytryny miksujemy w blenderze.
Osobno miksujemy awokado.*
Na dno naczynia zmiksowany sos, następnie nakładamy warstwę z awokado i układamy pokrojone warzywa.
Możemy zrobić porcje indywidualne (tak jak na zdjęciu), możemy też od razu wymieszać awokado z sosem do warzyw, będzie wówczas super kremowe.
Możemy podać osobno sos i warzywa. Wszystko oczywiście zależy od naszej wyobraźni i upodobań.
Majonez sojowy:
o,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
0,5 szklanki oleju
ząbek czosnku
sól, pieprz, kurkuma i sok z cytryny
W blenderze miskujemy na wysokich obrotach mleko sojowe, sól czosnek, kurkumę bardzo powoli i bardzo cieniutkim strumieniem dolewamy olej. Po zmiksowaniu już powinna być kremowa masa. Wylewamy i dodajemy do smaku sok z cytryny.
*do awokado dodajemy sok z cytryny, aby zachować kolor.
Zrobiłam dzisiaj i uważam, że są genialne ! będę częściej zaglądać do tego przepisu 🙂
Cześć! Dobry post, oczekuję kolejnych postów, szzególnie opowiadających o tematach związanych z
tematem zdrowia