Ważnym elementem w zapobieganiu i leczeniu choroby nadciśnieniowej jest właściwe odżywianie. Odżywianie, które zapobiega powstawaniu procesów miażdżycowych i zdecydowanie ogranicza spożycie soli. Wielu specjalistów uważa, że spożycie soli powinno być ograniczone do jednej łyżeczki dziennie (ok. 5g), a u osób z nadciśnieniem 1-4g dziennie.
Pasta z drożdży zapewne wesprze nasze próby zapobiegania miażdżycy i będzie też efektowna na przyjęciach.
Składniki:
1/3 kostki świeżych drożdży piekarskich
1/3 – 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
woda lub bulion warzywany
przyprawy: olej, sól, przyprawa warzywna, pieprz ziołowy
awokado (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce i smażymy ok. 4 min, dodajemy drożdże*, płatki owsiane oraz tyle wody, aby po ugotowaniu płatków uzyskać dość gęstą masę. Smażymy mieszając następne 10 min. Możemy przed podaniem pasty na chleb dodać awokado i wymieszać, albo pokroić plasterki awokado na chleb lub bułkę a następnie nałożyć pastę.
*Drożdże – żeby „zabić” drożdże najlepiej zalać je wrzątkiem na 5 min. a później smażyć(zgodnie z powyższym przepisem)
Witam
Bardzo lubię tę pastę z drożdżami i ją WSZYSTKIM polecam (oczywiście tym, którym ”zależy”na zdrowiu) ponieważ jest po pierwsze, zdrowa a po drugie, bardzo, bardzo smaczna.
Na dodatek można na niej eksperymentować, jeśli chodzi o składniki warzywne 🙂
Witam
Czy mogę dodać płatki drożdżowe suche (nieaktywne)
Pozdrawiam
tak, oczywiście