
Zupa kalafiorowa z jarmużem
Składniki
- czerwona soczewica - 1/2 szklanki
- mrożony groszek - 1 szklanka
- posiekana cebula - 1 sztuka
- drobno pokrojone pomidory, bez skórki - 2 sztuki
- liście jarmużu bez łodyg - 1-2 garście
- czerwona pasta curry - 1 łyżka lub więcej
- majonez z ziemniaka lub mleko kokosowe - 3-6 łyżek
- posiekany czosnek - 3 ząbki
- natka kolendry (cilantro) lub pietruszki - 1/2 pęczka
- obrany i posiekany korzeń imbiru - 1 łyżka
- mały kalafior - 1 sztuka
- sól, pieprz i przyprawa warzywna
Instrukcje
- Cebulę, korzeń imbiru oraz czosnek podsmażamy, następnie dodajemy do nich pomidory i całość dusimy przez około 10 minut.
- Dodajemy soczewicę i wodę. Kiedy widzimy, że soczewica podwoiła już swoją objętość, dodajemy resztę warzyw i przypraw. Gotujemy wszystko do miękkości.
- Doprawiamy przyprawami, dodajemy mleko kokosowe lub majonez z ziemniaka. Zupę posypujemy natką kolendry lub pietruszki.
@ przepis na majonez z ziemniaka https://zdrowienatalerzu.pl/majonez-bez-cholesterolu-wege/
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Majonez z ziemniaka? ;P
Dobrze że podałaś przepis bo pierwszy raz o tym słysze.
Och, ale bym zjadła takiej zupki… mniam! Chyba już wiem, co dziś zrobię jutro na obiad 🙂 Super, ze dodajesz trochę jarmużu – ma dużo wit C, a to ważne teraz jesienią. Szczególnie dla biegaczy :))
Zastanawia mnie tylko ten majonez z ziemniaka. Nigdy nie jadłam! Masz jakiś przepis na niego?
przepis na majonez.https://zdrowienatalerzu.pl/majonez-bez-cholesterolu-wege/