“Dr Colin Campbell, autor słynnej książki “The China Study” trafnie podsumował efektywność diety wegańskiej w leczeniu chorób przewlekłych “nie znam nic co oferuje medycyna, co nawet w przybliżeniu może się równać wpływowi diety opartej na produktach roślinnych” (dr R. Pawlak “W obronie wegetarianizmu”).
Proponuję zrobienie cieciorki curry, aby uczcić Światowy Dzień Wegetarianizmu. Przygotowanie zajmie niewiele czasu a danie z cieciorki będzie smaczne i pożywne.
Składniki:
2,5 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
1 duży pęczek szpinaku
2 duże pokrojone w kostkę pomidory (lub z puszki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki mleka kokosowego lub majonezu z ziemniaka
sól, żółte curry (najlepiej jamajskie)
Cebulę podsmażamy z czosnkiem, dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy ok. 8 min.
Dodajemy cieciorkę (garbanzo), doprawiamy do smaku i wrzucamy pokrojony szpinak.
Dusimy tylko kilka minut, do momentu aż zmięknie (starajmy się go nie przegotować).
Taka cieciorka doskonała jest do ryżu, ziemniaków i makaronu.
O czymś takim myślałam! Świetny okazał się dodatek mleczka kokosowego. Dobrej jakości pomidory i szpinak i mamy pyszne danie w 5 minut!