Pankejki dyniowe
Jesień już za oknem, więc czas na dynię w kuchni. Dzisiaj pokusiłam się na placki z dyni. Bardzo proste i super smaczne. Świetne na deser lub śniadanko. Zanim skończyłam pisać ten post, muszę przyznać bezwstydnie, że połowa już zniknęła 🙂
Składniki
- mąka pszenna biała - 1 szklanka
- imbir w proszku (ginger) - 1/2 łyżeczki
- mleko roślinne (użyłam mleka migdałowego) - 3/4 szklanki
- siemię lniane - zmielone - 1 łyżka
- dynia ugotowana i zmielona albo z puszki - 1/2 szklanki
- cynamon lub kardamon - 1/2 łyżeczki
- brązowy cukier lub cukier kokosowy - 2 łyżki
- sól - 1/4 łyżki
- olej - 2 łyżki
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny - 1 łyżka
- soda do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia bez aluminium - 1 łyżeczka
- kurkuma (tumeric) w proszku - opcjonalnie - 1/4 łyżeczki
Instrukcje
- Wykonanie jest niezwykle proste. Suche składniki dokładnie razem mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników - tzw. mokre składniki.
- Po wymieszaniu łączymy suche i mokre składniki razem, mieszamy i smażymy na średnim ogniu.
- Podajemy z syropem klonowym, bitą śmietaną albo z owocami.
- Z przepisu wychodzi około 12 placuszków.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Zamiast syropu klonowego polecam nieskrystalizowany miód lipowy. Smakuje o niebo lepiej niż syrop.
Pyszne danie. Takie pankejki można zrobić tak na prawdę z czym się chcę, ponieważ wiele składników do nich pasuje. Super przepis. 🙂
Bananowe jadłam, ale dyniowych jeszcze nie próbowałam. Wyglądają pysznie!
Syrop klonowy pasuje tu idealnie 🙂
Typowy bardzo wartościowy pod względem wartości odżywczych przepis na wykorzystanie sezonowych surowców :). Warto wiedzieć, że dynia jest bardzo zdrowa. Ma nie tylko dużo witamin, ale także jest bogata w minerały. Polecam!
Pozdrawiam
Wow, świetny pomysł na danie z dyni! Do tej pory jedyne, co robiłam na jej bazie, to zupa i kopytka 😀
Chyba nie ma dziecka, które nie lubi pysznych, puszystych pankejków. Dzięki temu przepisowi możemy podmienić zwykłą wersję na taką z dodatkiem dyni! Pociechom na pewno zasmakują, a zaraz zacznie się sezon na dynie 🙂