Puszyste ciasto z sosem truskawkowym, to wyśmienite, lekkie wegańskie ciasto, które można podawać do herbatki owocowej, polane owocowym sosem lub podane z dżemem. Kasztanowy posmak dodaje lekko orzechowego aromatu, lecz można z powodzeniem zastąpić go kakao, karobem lub kawą zbożową.

Składniki:

Ciasto:

  • 30 g / ¼ szklanki mąki kasztanowej (lub kakao w proszku, karobu w proszku czy kawy zbożowej)
  • skórka i sok z 1 organicznej cytryny
  • 155 ml / ⅔ szklanki mleka sojowego
  • 140 g / 1 szklanka mąki jaglanej
  • 30 g / ¼ szklanki mąki pszennej razowej lub owsianej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku aluminium
  • ¼ łyżeczki wanilii w proszku
  • ⅛ łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 g / ½ szklanki syropu ryżowego

Sos owocowy:

  • 320 g /2 szklanki świeżych truskawek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Tortownica o średnicy 24 cm.

Sposób przygotowania:

Jeśli nie mamy prażonej mąki kasztanowej, należy ją wsypać na suchą patelnię i na średnim ogniu podprażać, mieszając, aż stanie się aromatyczna i złocistobrązowa. Odstawić.  Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 10 minut.  W tym czasie przesiać mąkę kasztanową, jaglaną i owsianą wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, po czym dodać wanilię i sól. Dokładnie wymieszać ręcznie lub trzepaczką.  Przed upieczeniem ciasta należy przygotować sos owocowy, mieszając wszystkie składniki i odstawiając je na 30 minut. Rozdrobnić, by powstał soczysty sos z kawałeczkami owoców. Jeśli wolimy gładką masę, owoce zmiksować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180o C.  Przykryć spód formy papierem do pieczenia, umocować boki tortownicy i odciąć nadmiar papieru.  Nasmarować olejem spód i boki tortownicy. Dodać olej i syrop do mleka i cytryny, dokładnie wymieszać szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, gdyż ciasto może stać się zbyt gumowate. Do tortownicy przelać masę i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 18–20 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe; jeśli pozostaje czysta znaczy, że ciasto jest upieczone. Wystudzić i nożem do krojenia chleba pokroić ciasto na 6–8 równych części. Przed podaniem łyżką polać kawałki ciasta sosem owocowym.

Ilość: 6–8 porcji.

Smacznego.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz w książce: Wegańskie pyszności

pyszne ciasto z sosem truskawkowym

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites