Puszyste ciasto z sosem truskawkowym, to wyśmienite, lekkie wegańskie ciasto, które można podawać do herbatki owocowej, polane owocowym sosem lub podane z dżemem. Kasztanowy posmak dodaje lekko orzechowego aromatu, lecz można z powodzeniem zastąpić go kakao, karobem lub kawą zbożową.
Składniki:
Ciasto:
- 30 g / ¼ szklanki mąki kasztanowej (lub kakao w proszku, karobu w proszku czy kawy zbożowej)
- skórka i sok z 1 organicznej cytryny
- 155 ml / ⅔ szklanki mleka sojowego
- 140 g / 1 szklanka mąki jaglanej
- 30 g / ¼ szklanki mąki pszennej razowej lub owsianej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku aluminium
- ¼ łyżeczki wanilii w proszku
- ⅛ łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 150 g / ½ szklanki syropu ryżowego
Sos owocowy:
- 320 g /2 szklanki świeżych truskawek
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Tortownica o średnicy 24 cm.
Sposób przygotowania:
Jeśli nie mamy prażonej mąki kasztanowej, należy ją wsypać na suchą patelnię i na średnim ogniu podprażać, mieszając, aż stanie się aromatyczna i złocistobrązowa. Odstawić. Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 10 minut. W tym czasie przesiać mąkę kasztanową, jaglaną i owsianą wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, po czym dodać wanilię i sól. Dokładnie wymieszać ręcznie lub trzepaczką. Przed upieczeniem ciasta należy przygotować sos owocowy, mieszając wszystkie składniki i odstawiając je na 30 minut. Rozdrobnić, by powstał soczysty sos z kawałeczkami owoców. Jeśli wolimy gładką masę, owoce zmiksować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180o C. Przykryć spód formy papierem do pieczenia, umocować boki tortownicy i odciąć nadmiar papieru. Nasmarować olejem spód i boki tortownicy. Dodać olej i syrop do mleka i cytryny, dokładnie wymieszać szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, gdyż ciasto może stać się zbyt gumowate. Do tortownicy przelać masę i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 18–20 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe; jeśli pozostaje czysta znaczy, że ciasto jest upieczone. Wystudzić i nożem do krojenia chleba pokroić ciasto na 6–8 równych części. Przed podaniem łyżką polać kawałki ciasta sosem owocowym.
Ilość: 6–8 porcji.
Smacznego.
Więcej pysznych przepisów znajdziesz w książce: Wegańskie pyszności