Cynamonki w dwóch wydaniach. Do przepisu zainspirowała mnie nasza czytelniczka, Pani Aleksandra.

Zrobiłam je trochę inaczej, podaję jednak dwa przepisy, oba wegańskie. W ten sposób dajemy naszym czytelnikom możliwość wyboru.

Życzę udanych wypieków, smacznych cynamonek, wspaniałego i ciepłego weekendu 🙂

Foto: M.Bojko

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

3/4 szklanki mąki pszennej białej

3/4 szklanki mąki z migdałów (mielimy migdały na mąkę)

1,5 łyżki suchych drożdży

1/5 szklanki oleju

2/3 szklanki mleka roślinnego – najlepiej migdałowe lub z nerkowców (może być więcej)

4 łyżki tofu (zamiast jajek)

1/2 szklanki mleka do rozrobienia drożdży

5  łyżek brązowego cukru lub syropu z agawy (można dodać więcej)

Tofu, olej, cukier i mleko miksujemy w blenderze. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wygniatamy jeszcze raz, rozwałkowujemy i rozsmarowujemy cynamonowe nadzienie. Zawijamy w rulon, kroimy w plastry i wykładamy na wcześniej wysmarowaną olejem blaszkę. Pieczemy ok. 30 min w temp 180 C (365 F).

Cynamonowe nadzienie:

3/4 szklanki zmielonych migdałów

1 łyżka cynamonu

0,5 szklanki cukru (można więcej)

odrobina wody lub oleju

Wszystko mieszamy i powinniśmy uzyskać gęstą masę.

  • Przepis P. Aleksandry

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

    – 2 saszetki drożdży suchych (po 7g)
    – ok 1/2kg mąki
    – 1 szklanka letniego sojowego mleka
    – szczypta soli
    – 2 do 4 łyżek cukru

    – 150 g roztopionego masła roślinnego

    MASA CYNAMONOWA:

  • – 1/2 szklanki mąki
    – 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru (im ciemniejszy i lepki tym lepszy)
    – 200 g roztopionego masła roślinnego
    – 2 łyżeczki cynamonu
    – garść orzechów

    Ciasto drożdżowe jest wszystkim znane, więc w skrócie:

  •  wszystkie suche składniki wymieszać razem w dużej misce a masło i mleko połączyć razem i mieszając dolewać do suchych produktów.

  • Masa też jest bardzo prosta. Do miseczki z roztopionym masłem dodać cukier, mąkę i cynamon mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić pożądnie w lodówce (i tak musimy czekać aż nam ciasto urośnie).
    Na koniec, rozwałkowujemy ciasto i rozsmarowujemy masę. Zawijamy jak roladę, tniemy na grubaśne plastry ok 2-3 cm.

  • Masa pod wpływem ciepła w piekarniku często się wylewa dlatego ja wkładam te plastry w papierki do muffinek i rozkładam na płaskiej blaszce.

  • Gorąco polecam dla wegańskich dzieci.

 

Add to Favourites