Cynamonki w dwóch wydaniach. Do przepisu zainspirowała mnie nasza czytelniczka, Pani Aleksandra.
Zrobiłam je trochę inaczej, podaję jednak dwa przepisy, oba wegańskie. W ten sposób dajemy naszym czytelnikom możliwość wyboru.
Życzę udanych wypieków, smacznych cynamonek, wspaniałego i ciepłego weekendu 🙂
Foto: M.Bojko
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
3/4 szklanki mąki pszennej białej
3/4 szklanki mąki z migdałów (mielimy migdały na mąkę)
1,5 łyżki suchych drożdży
1/5 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka roślinnego – najlepiej migdałowe lub z nerkowców (może być więcej)
4 łyżki tofu (zamiast jajek)
1/2 szklanki mleka do rozrobienia drożdży
5 łyżek brązowego cukru lub syropu z agawy (można dodać więcej)
Tofu, olej, cukier i mleko miksujemy w blenderze. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wygniatamy jeszcze raz, rozwałkowujemy i rozsmarowujemy cynamonowe nadzienie. Zawijamy w rulon, kroimy w plastry i wykładamy na wcześniej wysmarowaną olejem blaszkę. Pieczemy ok. 30 min w temp 180 C (365 F).
Cynamonowe nadzienie:
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżka cynamonu
0,5 szklanki cukru (można więcej)
odrobina wody lub oleju
Wszystko mieszamy i powinniśmy uzyskać gęstą masę.
-
Przepis P. Aleksandry
-
CIASTO DROŻDŻOWE:
– 2 saszetki drożdży suchych (po 7g)
– ok 1/2kg mąki
– 1 szklanka letniego sojowego mleka
– szczypta soli
– 2 do 4 łyżek cukru– 150 g roztopionego masła roślinnego
MASA CYNAMONOWA:
-
– 1/2 szklanki mąki
– 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru (im ciemniejszy i lepki tym lepszy)
– 200 g roztopionego masła roślinnego
– 2 łyżeczki cynamonu
– garść orzechówCiasto drożdżowe jest wszystkim znane, więc w skrócie:
-
wszystkie suche składniki wymieszać razem w dużej misce a masło i mleko połączyć razem i mieszając dolewać do suchych produktów.
-
Masa też jest bardzo prosta. Do miseczki z roztopionym masłem dodać cukier, mąkę i cynamon mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić pożądnie w lodówce (i tak musimy czekać aż nam ciasto urośnie).
Na koniec, rozwałkowujemy ciasto i rozsmarowujemy masę. Zawijamy jak roladę, tniemy na grubaśne plastry ok 2-3 cm. -
Masa pod wpływem ciepła w piekarniku często się wylewa dlatego ja wkładam te plastry w papierki do muffinek i rozkładam na płaskiej blaszce.
-
Gorąco polecam dla wegańskich dzieci.
Uwielbiam cynamonki, pod każdą postacią. Ciasto drożdżowe z udziałem mąki migdałowej brzmi ciekawie 🙂 Mam jednak pytanie, jak to jest z właściwościami odżywczymi takiej mąki migdałowej? Czytałam, że migdały czy orzechy poddane obróbce termicznej tracą swoje właściwości odżywcze-dotyczyło to pieczenia, gotowania czy prażenia. Czy to samo tyczy się migdałów zalewanych wrzątkiem, w celu obrania skórki?
Migdały nie muszą być zalewane wrzątkiem w celu obrania skórki, gorąca woda jednak przyśpiesza proces. Niestety każda obróbka termiczna powoduje utratę wartości odżywczych ale nie tracimy ich w takim stopniu żeby zrezygnować całkowicie z jakiejkowiek obróbki termicznej.