Wszystkich truskawkowych fanów zapraszam na super smaczne i proste ciasto.
Składniki:
Ciasto
-
3 szklanki granoli domowej roboty lub musli(Jeżeli nie mamy granoli można użyć: 1,5 szklanki płatków owsianych, 1 szklanki orzechów włoskich i 1 szklankę namoczonych wcześniej daktyli)
-
1-1 1/2 szklanki rodzynek lub daktyli
-
2 łyżki soku z cytryny
Masa „czekoladowa”
- 2 opakowania MoriNu Tofu extra firm lub innego miękkiego tofu
- 1 szklanka masła migdałowego (ja użyłam masło własnej roboty)
- 1 szklanka karobu w proszku
- około 1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/4 szklanki soku z cytryny (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe (niesłodzone)
- truskawki
Wykonanie:
- Składniki na spód ciasta mielimy w robocie kuchennym do czasu, aż uzyskają lekko klejącą konsystencję.
- Wykładamy na spód szklanego naczynia i uklepujemy.
- Składniki na masę „czekoladową” również miksujemy w w robocie kuchennym lub blenderze, aż składniki dobrze się połączą.
- Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy warstwę poprzecinanych na pół truskawek.
- Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]