Advertisements

Naleśniki pietruszkowe nadziewane warzywami
Naleśniki smakowały wyśmienicie. Polecam. Takim daniem na pewno uda Wam się zabłysnąć przed koleżankami albo teściową, ewentualnie mężem. Po prostu duże MNIAM.
Składniki
- SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
- biała mąka pszenna - 1 1/2 szklanki
- woda gazowana - 1 1/2 szklanki
- zmielone siemię lniane - 2 łyżki
- olej - 1/4 szklanki
- kurkuma (tumeric) w proszku - 1/2 łyżeczki
- sól - od 1/2 do 1 łyżeczki
- mały pęczek pietruszki
- SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- bakłażan bez skórki pokrojony w kostkę - 1 sztuka
- cukinia pokrojona w kostkę - 2 sztuki
- posiekana cebula - 1 sztuka
- zielona soczewica - 1/2 szklanki
- pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
- kurkuma (tumeric) w proszku - 1/4 łyżeczki
- pikantna przyprawa do grilla - 1/2 łyżeczki
Instrukcje
- Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w plastry, solimy go i zostawiamy na 20 minut. Bakłażan puści sok, który wycieramy. Następnie kroimy bakłażan w kostkę.
- Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, aż się zarumienią. Dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię, które następnie smażymy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy do smaku.
- Robimy ciasto do naleśników z podanych wyżej składników, pamiętając żeby dodać posiekaną natkę pietruszki do już zrobionego ciasta naleśnikowego. Z tej porcji wychodzi około 6 naleśników.
- Ugotowaną soczewicę doprawiamy solą i pieprzem oraz miksujemy w blenderze z małą ilością wody, tak aby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.
- Usmażone naleśniki smarujemy najpierw warstwą pasty soczewicowej, potem dodajemy usmażone warzywa i zawijamy.
- Naleśniki super smakują podsmażone i podane z sałatką z pomidorów.
@ pamiętajmy, aby zmielone siemię lniane najpierw zalać ciepłą wodą. Wody powinno być tyle, by uzyskać konsystencję pasty. Pozwoli to na uwolnienie klejących właściwości siemienia, które idealnie zastąpi nam jajko.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Wyglądają na bardzo, ale to bardzo smaczne :). Do tego – ze względu na użyte składniki – mogą okazać się zarówno niskokaloryczne, jak i bardzo zdrowe. Nie pozostaje nić innego, jak spróbować zrobić takie któregoś popołudnia :).
Wyglądają wybornie te naleśniki!
Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję 🙂
Super przepis, uwielbiam pietruszkę! (choć to chyba nie tak częste stanowisko :P) Zdecydowanie do wypróbowania :)) Może spróbuję jeszcze wersji z koperkiem.
Jestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego 🙂
Ooo ciekawe! Często widzę naleśniki szpinakowe, a o pietruszkowych jeszcze nie słyszałam. Aż jestem ciekawa jak smakują 😀
Ja pracuję jako dietetyk kliniczny z przyszłymi mamami w tym z tymi, które cierpią na anemię ciążową. Natka pietruszki to świetne źródło żelaza dlatego szukam pomysłów jak przemycić ją do jadłospisu. Z tymi naleśnikami to super pomysł!