Własny sos zawsze się przyda, a poza tym będzie zdrowszy. Pomysł powstał z potrzeby chwili, gdy próba kupienia zakończyła się koniecznością zrobienia własnego. We wszystkich sosach w sklepie na pierwszym miejscu listy składników panoszył się syrop kukurydziany… Tutaj się go nie spodziewałam!
Syrop kukurydziany zawiera 55% fruktozy, która jest metabolizowana w wątrobie i może prowadzić do podniesienia poziomu trójglicerydów, chorób serca, insulinooporności, cukrzycy i otyłości. Ta dawka informacji była dla mnie wystarczająco motywująca do własnej produkcji. Co Wy na to?
Składniki:
1 opakowanie ekologicznego sosu pomidorowego – ok. 2 szklanki
2 łyżki oleju
3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 1/2 szklanki wody
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka melasy (opcionalnie)
2 łyżki koncetratu pomidorowego
Wykonanie:
1. Oprócz skrobi kukurydzianej, wszyskie składniki miksujemy w garnku i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu.
2. Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.
3. Na koniec gotowania (pierwsza grupa składników) dodajemy rozpuszczoną skrobię i zagotowujemy.
4. Sos możemy użyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju kotletów, warzyw, tofu oraz pasztetów.
Sos pomidorowy najlepiej zrobić z własnych pomidorów. Wtedy aromat jest najlepszy.
Bardzo chętnie wypróbuję, bo szukam alternatyw dla sosów ze sklepu, które wszyscy w domu uwielbiają, bo dodają smaku, ale niestety mają fatalny skład:( A ile można przechowywać taki sos?
Można zrobić większą ilość i zawekować.
Super! Dzisiaj testuję 🙂