Lubię eksperymentować z nowymi smakami i lubię przygotowywać szybkie dania. Tak narodził się pomysł na ziemniaczki z marchewką.
Przygotowane w ten sposób ziemniaczki smakują bardzo dobrze nie tylko zaraz po przyrządzeniu ale również na drugi dzień, przyrumienione w piekarniku.
Składniki:
Około 8 średniej wielkości ziemniaków
Około 3-4 średniej wielkości marchewek
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
Sól
2 łyżki oleju kokosowego
Zasada użyta w tym przepisie jest prosta: marchewka powinna objętościowo stanowić około 1/3 ilości ziemniaków. Obrane ziemniaki i marchewkę gotujemy razem w osolonej wodzie (pokroiłam ziemniaki w dość grubą kostkę i marchewki w talarki, aby skrócić czas gotowania). Odlewamy, gdy są już miękkie. Do garnka dodajemy olej kokosowy, koperek i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy solą, jeśli potrzeba. I danie gotowe. Wspaniale smakuje jako dodatek do drugiego dania. Smacznego!
Ja niestety muszę unikać ziemniaków i wszelkiego glutenu z uwagi na dietę.
Tak jak autorka lubię smakować nowych rzeczy. Ziemniaki z marchewką, bardzo smaczne danie i bardzo zdrowe 🙂