Prosty, szybki i łatwy przepis dla niejadków, którzy – tak jak moja córka – zdecydownie nie przepadają za kaszkami.

Aby placuszki wyglądały bardziej atrakcynie i smakowały bardziej wykwintnie dodajemy do smażenia plasterki bananów.

Składniki:1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej

1/3 szklanki ryżu

1 łyżeczka szaławi hiszpańakiej

1 /3 szklanki amarantusa

2 banany

ok. 1/5 szklanki mleka roślinnego (migdałwe lub kokosowe)

3 łyżki zmielonych migdałów lub 1 łyżka masła migdałowego

1 łyżeczka sody

sól oraz miód do smaku

Wykonanie:

Kaszę gryczaną,  amarantus, ryż, szaławię hiszpańską (chia seeds) i migdały miksujemy w blenderze lub młynku do kawy na mąkę. Banan rozgniatamy widelcem i mieszamy z resztą składników. Na wierzch każdego placka możemy położyć pokrojonego w plasterki banana i smażymy na oleju.

Foto: M.Bojko

Add to Favourites