Stroganoff, to rosyjskie danie popularne już na całym świecie. Jest to generalnie duszona wołowina w sosie z dodatkiem śmietany. Oczywiście, takiego wołowego dania tu nie uświadczycie. Mamy za to coś podobnego i to w wydaniu wegańskim.
Kluczem udanego wege-przepisu będą podsmażone osodobno brokuły i pieczarki (najlepiej brązowe – portabello mushrums). Można oczywiście też eksperymentować z innymi sezonowymi grzybami (jadalnymi!). Do tego sos śmietanowy zrobiony z tofu podsmażonego razem z grzybami. Takie wysmażone tofu przejmie smaki grzybowe i będzie idealną bazą do sosu.
Składniki:
4 szklanki pokrojonych w ćwiartki (najlepiej małych) pieczarek (portabela mushrums)
4 szklanki posiekanego jarmużu
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy warzywnej
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek miksujemy w blenderze używając pulsacyjnego przycisku. Po zmiksowaniu podsmażamy na oleju, ok. 5 min.Dodajemy pokrojony jarmuż i dusimy do miękkości
2. Na osobnej patelni dusimy brokuły (nie za długo, powinny być lekko twarde). Uduszone brokuły dodajemy do wcześniej uduszonej cebuli i jarmużu
3. Pieczarki smażymy ok. 7-10 min. W trakcie ich smażenia dodajemy 1/2 kostki tofu pokrojonego w grube plastry (tofu będzie potrzebne do zrobienia sosu). Odkładamy parę usmażonych brokuł i pieczarek do dekoracji
Wszystkie warzywa mieszamy razem, zalewamy sosem (patrz przepis poniżej) i podsmażamy
Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami lub domowej roboty chlebem
Sos „śmietanowy”:
1/2 kostki (200g) tofu podsmażonego razem z pieczarkami (patrz przepis powyżej)
2 łyżki płatków drożdżowych (nutritional east)
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
4 łyżki oleju
Wszytkie składniki miksujemy w blenderze dodając wodę lub bulion warzywny w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję sosu.
Strogonoffa ostatnio jadłem około 20 lat temu. Wyglądał zupełnie inaczej. Warto będzie spróbować w tej wersji.
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu ! Stroganoff wygląda bardzo apetycznie 🙂