Advertisements

Sałatka przekorna
Sałatka przekorna, bo na przekór zimie na moim talerzu jest zielono. Bardzo już tęsknię za innym kolorem niż biały oraz za odrobiną ciepła, a Wy?
Składniki
- ugotowana cieciorka - 1 szklanka
- brokuły - 1 sztuka
- poszatkowany pęczek pietruszki - 1 sztuka
- poszatkowany pęczek szczypiorku - 1 sztuka
- posiekana czerwona cebula - 1/2 sztuki
- posiekany jarmuż (bez łodyg) - 1 garść
- SOS DO SAŁATKI:
- czosnek - 1 ząbek
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny - 3 łyżki lub więcej
- sól, pieprz i przyprawa warzywna do smaku
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 1 łyżka
- olej - 2 łyżki
Instrukcje
- Brokuł kroimy na kawałeczki, gotujemy na parze, tak aby nie stracił zielonego koloru i był lekko miękki.
- Wszystkie składniki szatkujemy i mieszamy razem.
- Składniki sałatki mieszamy z sosem. Pyyyycha.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
o mniam! nigdy nie przepadałam za cieciorką, ale niedawno zjadlam pierwszy raz od dluższego czasu i przepadłam… Teraz szukam ciekawych przepisów na sałatki i chyba już nie muszę 😀 dzięki wielki!
wygląda smakowicie
Bardzo fajny i prosty przepis. Ostatnio dużo eksperymentujemy z cieciorką i innymi strączkami i myślę że ten przepis będzie kolejny na naszej liście „to do”. Idealne do pudełka i do zabrania do pracy 🙂
Ciekawy pomysł i prosty w wykonaniu, co też jest bardzo ważne 🙂
Bardzo ładnie wygląda.
Ciekawy pomysł. Osobiście jako dietetyk kliniczny polecam moim pacjentom składniki tej sałatki, takie jak brokuł, ciecierzyca czy natka pietruszki 🙂 Dodają naszym potrawom błonnika pokarmowego, witaminy C, a także żelaza.