Jarmuż to naprawdę niezwykle bogate w składniki odżywacze zielone warzywo. Warto zatem znaleźć sposób na to, aby gościł na naszych stołach jak najczęściej. Nie wiem kto i nie wiem kiedy, ale ten kto wymyślił chipsy z jarmużu, powinien dostać medal.
Mam dzisiaj dla Was moją wersję, zrobiłam je w lekko pikantnym smaku serowym . Zmobilizowało mnie do tego po pierwsze, kupienie za nieprzyzwoicie niską cenę suszarki do warzyw, a po drugie, duża ilość jarmużu w moim ogródku.
Zobaczymy czy posmakują Wam w takiej wersji.
Składniki:
1 duży pęk liści jarmużu
Ser wegański:
1 szklanka namoczonych nerkowców
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki papryki piemento lub paryki czerwonej koserwowanej
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka pikantnej papryki wędzonej
mleko roślinne niesłodzone
Wykonanie :
1. Jarmuż myjemy, obcinamy łodygi i używając ręcznika papierowego suszymy.
2. W blenderze miskujemy składniki na ser dodając tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
3. Liście rozkładmy na desce i pędzlem rozsmarowujemy ser.
4. Liście układamy w suszarce i suszymy ok. 4 godzin.
Uwielbiam jarmuż świeżo zrywany w warzywniaku. Zawsze jadłam na surowo ale w takim wydaniu jeszcze nie. Trzeba spróbować!