Jarmuż to naprawdę niezwykle bogate w składniki odżywacze zielone warzywo. Warto zatem znaleźć sposób na to, aby gościł na naszych stołach jak najczęściej. Nie wiem kto i nie wiem kiedy, ale ten kto wymyślił chipsy z jarmużu, powinien dostać medal.

Mam dzisiaj dla Was moją wersję, zrobiłam je w lekko pikantnym smaku serowym . Zmobilizowało mnie do tego  po pierwsze, kupienie za nieprzyzwoicie niską cenę suszarki do warzyw, a po drugie, duża ilość jarmużu w moim ogródku.

Zobaczymy czy posmakują Wam w takiej wersji.

Składniki:

1 duży pęk liści jarmużu

 

Ser wegański:

1 szklanka namoczonych nerkowców

2 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki papryki piemento lub paryki czerwonej koserwowanej

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka pikantnej papryki wędzonej

mleko roślinne niesłodzone

 

Wykonanie :

1. Jarmuż myjemy, obcinamy łodygi i używając ręcznika papierowego suszymy.

2. W blenderze miskujemy składniki na ser dodając tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

3. Liście rozkładmy na desce i pędzlem rozsmarowujemy ser.

4. Liście układamy w suszarce i suszymy ok. 4 godzin.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites