„Badania wykazały …, że częste spożywanie orzechów obniża ryzyko zachorowania na inne choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, zespół metaboliczny, nadciśnienie, a nawet osteoporoza. Dla przykładu jedno z takich badań pokazało, że kobiety, które spożywały orzechy przynajmniej pięć razy w tygodniu, wykazywały o 30% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, które nigdy albo prawie nigdy ich nie jadły.”
(Zdrowe odżywianie bez tajemnic, Dr Roman Pawlak)
Składniki:
1 duży kalafior lub 2 opakowania mrożonego oraz jedna różyczka brokuły
1 duży pomidor
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
1/3 szklanki płatków drożdżowych
4 łyżeczki tahini (masło sezamowe)
1 3/4 szklanki mleka sojowego lub kokosowego
pieprz ziołowy
1 szklanka słonecznika prażonego na suchej patelni
1 szklanka nerkowców (cashew)
1 łyżeczka soli himalajskiej lub innej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
Wykonanie:
Kalafior i brokuły dzielimy na części i obgotowujemy w osolonej wodzie aby lekko zmiękły (nie przegotować)
Pozostałe składniki (oprócz mleka) wsypujemy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę
Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz miksujemy aż do całkowitego wymieszania składników
Na żaroodporne naczynie wykładamy cząstki kalafiora i brokuły
Zalewamy wszystko masą „serową”
Pieczemy odkryte w piekarniku nagrzanym do 350 F przez około 35-45 minut, do czasu aż wierzch naszej polewy
będzie lekko brązowy
Serwujemy posypane świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem.