„Badania wykazały …, że częste spożywanie orzechów obniża ryzyko zachorowania na inne choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, zespół metaboliczny, nadciśnienie, a nawet osteoporoza. Dla przykładu jedno z takich badań pokazało, że kobiety, które spożywały orzechy przynajmniej pięć razy w tygodniu, wykazywały o 30% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, które nigdy albo prawie nigdy ich nie jadły.”

(Zdrowe odżywianie bez tajemnic, Dr Roman Pawlak)

 Składniki:

1 duży kalafior lub 2 opakowania mrożonego oraz jedna różyczka brokuły

1 duży pomidor

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1/3 szklanki płatków drożdżowych

4 łyżeczki tahini (masło sezamowe)

1 3/4 szklanki mleka sojowego lub kokosowego

pieprz ziołowy

1 szklanka słonecznika prażonego na suchej patelni

1 szklanka nerkowców (cashew)

1  łyżeczka soli himalajskiej lub innej

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka sproszkowanej cebuli

1 łyżeczka sproszkowanej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

 

Wykonanie: 

Kalafior i brokuły dzielimy na części i obgotowujemy w osolonej wodzie aby lekko zmiękły (nie przegotować)

Pozostałe składniki (oprócz mleka) wsypujemy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę

Na koniec dodajemy mleko  i jeszcze raz miksujemy aż do całkowitego wymieszania składników

Na żaroodporne naczynie wykładamy cząstki kalafiora i brokuły

Zalewamy wszystko masą „serową”

Pieczemy odkryte w piekarniku nagrzanym do 350 F przez około 35-45 minut, do czasu aż wierzch naszej polewy

będzie lekko brązowy

Serwujemy posypane świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites