Rośliny produkują różnego rodzaju składniki chemiczne, zwane substancjami antyodżywczymi, które są w stanie np. zahamować absorbcję związków odżywczych w organizmie człowieka. Substancje te znajdują się przede wszystkim w surowych produktach i możemy możemy obniżyć lub wyeliminować ich działanie przez obróbkę cieplną (w tym gotowanie).
Zapraszam na smaczną, ciepłą zupkę.
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 marchewka
1 część białej części pora
1 mały ziemniak
bulion warzywny
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka masła sezamowego
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
czerwona papryka
Wykonanie:
Gotujemy ciecierzycę ok 1 godziny pod koniec gotowania dodajemy warzywa i przyprawy i gotujemy wszystko aż będzie miękkie. Po ugotowaniu możemy zupę zmiksować na krem albo nie w obu wersjach jest smaczna. Zachęcam gorąco aby podawać z pokrojoną czerwoną papryką (patrz zdjęcie) i czosnkowym chlebem w takim zestawie jest wyśmienita.
Cieciorka, ciecierzyca (garbanzo)
a ile masla sezamowego? tez na oko?
próbowałam – wspaniała ! gdzie można kupić masło sezamowe??
Trzeba szukać czasami jest na półkach przy maśle orzechowym może byc jako jako pasta sezamowa (Tahini). W ostateczności można kupic w sklepach inetrnetowych. np.http://ekosfera24.pl/tahina-tahini-ciemna-z-sola-rapunzel-250g-eko.html
Rozumiem, że woda i przyprawy w proporcjach „na oko”?
Czy papryczkę również dodać do gotowania, czy tylko dodać na koniec, tuż przed podaniem?
Paprykę dodajemy przed podaniem.