Tradycyjna włoska frittata to rodzaj omletu, w którym masę jajeczną miesza się z warzywami a następnie smaży.
W naszym przepisie zamiast jajek używamy tofu i pieczemy zamiast smażenia, co jest zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem. Ten zestw składników okazał się wyjątkowo szczęśliwy. Puszyste, delikatne tofu, zapieczone z warzywami i podane ze świeżym, chrupiącym chlebkiem staje się pokusą, której naprawdę trudno się oprzeć.
Tofu jest dobrym źródłem białka, wapnia, fosforu, potasu, witaminy E i witamin z grupy B. W połączeniu z warzywami jest dobrym źródłem wielu cennych składników odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia.
Składniki:
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
Ok. 8 pieczarek pokrojonych w plasterki
1 cukinia pokrojona w kostkę
2 papryki (o dowolnym kolorze) pokrojone w paseczki
1 duży pomidor pokrojony w plastry
2 pęczki szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
1 kostka twardego tofu, ok. 400g
4-5 dużych łyżek płatków drożdżowych (nutritional yeast flakes)
ok. ½ szklanki mleka roślinnego
1 duża łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
3/4 łyżeczki bazylii
½ łyżeczki kurkumy (tumeric)
½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
¼ łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 ząbek świeżego
½ szklanki posiekanych oliwek, czarnych lub kalamata
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykonanie:
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulkę i grzyby, podsmażamy.
Następnie dodajemy paprykę i smażymy kolejne kilka minut.
Na końcu dorzucamy cukinię. Cukinia i papryka powinny być lekko chrupiące po podsmażeniu.
W blenderze miksujemy tofu z płatkami drożdżowymi, mlekiem roślinnym, skrobią kukurydzianą i przyprawami, mieszamy z podsmażonymi warzywami i pietruszką. Masę wylewamy na lekko natłuszczoną formę do pieczenia i dekorujemy plastrami pomidorów, szczypiorkiem i oliwkami.
Pieczemy w temperaturze 375 F (180 C) przez około 40 minut, aż masa lekko się zarumieni na wierzchu.
Frittatę można podawać posypaną pokrojonymi pomidorami, szczypiorkiem i listkami szpinaku, lub po prostu
Z wyglądu przypomina nieco pizze ale wydaje się zdrowsze 🙂
Na pewno spróbuje, brzmi smacznie i ciekawie. Ostatnio szukam inspiracji i z reguły znajduje ją na https://supergarnek.pl/przepisy-thermomix/sniadanie-thermomix polecam wszystkim tam zajrzeć 😉
Nic dodać, nic ująć! Naprawdę bardzo pyyyszny omlet:) Idealny na weekendowe śniadanie.
Czy można pominąć skrobię kukurydzianą? Po prostu jej nie mam, za to mam uraz z próby użycia skrobi ziemniaczanej – po prostu nie byłam w stanie nawet w najmniejszym stopniu rozpuścić jej w wodzie, wyszła katastrofa i papranina.
Jakiego mleka roślinnego użyć? Normalnie jajka jadam, nie zdołałabym przejść na całkowity weganizm. Lubię mleko kokosowe, ale ono jest dość gęste. Lubię wszelkie przetwory sojowe – ale OPRÓCZ zwykłego mleka sojowego; raz próbowałam i było dla mnie okropnie niesmaczne, jakieś takie wodnisto-kwaśne. Ponadto jestem uczulona na orzechy.
I gdzie dostać mleka roślinne w pojemnikach mniejszych niż litr? To mi po prostu samo w sobie nie smakuje, a nikt nie zużyje – mieszkam sama, a nawet gdybym zobaczyła się z mamą, to ona ma awersję do takiej kuchni.